Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ietekmējošie faktori attīstības valstu banku sektoros un Latvijas komercbankās - Golovina, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba nosaukums - Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ietekmējoši faktori attīstības valstu banku sektorā un Latvijas komercbankās. Maģistra darba mērķis - noskaidrot un izanalizēt faktorus, kuri ietekmē noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju attīstības valstu banku sektorā un Latvijas komercbankās. Maģistra darba metodoloģija – kvalitatīvā metode, kuras gaitā tika izstrādāta aptaujas anketa; dokumentu analīze – zinātniskās literatūras apkopošana un analīze, lai izprastu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas jēdzienu un procesu kopumā; starptautisko organizāciju dokumentu un atskaišu analīze, lai noteiktu starptautisko organizāciju lomu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas standartu noteikšanā un piemērošana banku sektorā; loģikas metodes – analīze, indukcija un dedukcija; salīdzināšanas metode. Maģistra darbs ir strukturēts trīs nodaļās. Pirmajā maģistra darba nodaļā tiek izpētīti noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas teorētiskie aspekti. Otrajā nodaļā tiek izpētīts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija banku sektorā un tās starptautiskais aspekts un izanalizētas starptautisko standartu neievērošanas reģionālās īpatnības. Trešajā nodaļā tiek izpētīts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ietekmējošie faktori Latvijas komercbankās un izanalizēta Latvijas komercbanku iekšējā kontroles sistēma un veikts pētījums, kurš spēs izvērtēt Latvijas komercbanku darbinieku kompetences līmeni saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas jautājumiem. Maģistra darba pētījuma rezultātā tiek konstatēts, ka Latvijas komercbanku darbinieki ir nepietiekami kompetenti Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas likumu pārzināšanā. Atslēgvārdi: noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, Latvijas komercbankas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ietekmējošie faktori.

The theme of master thesis is – Factors affecting money laundering in the banking sector of developing countries and Latvian commercial banks. The purpose of the master thesis is to identify and analyze factors affecting money laundering in the banking sector of developing countries and in Latvian commercial banks. The methodology of the master thesis – a qualitative method, based on Latvian commercial bank workers questionnaire; document analysis – scientific literature collection and analysis for understanding money laundering concept and process generally; an analysis of international organization documents and reports to clarify the role of international organization standards of AML in banking sector; logical methods – analysis, induction, deduction and the method of comparison. Master thesis structure consists of three sections. The first section focuses on theoretical aspects of money laundering. In the second section an international aspect of money laundering in the banking sector is examined. The third section includes an analysis of Latvian commercial banks internal control system, an analysis of AML politics in Latvian commercial banks and an analysis of factors affecting money laundering in Latvian commercial bank as well as the research was made to reveal and define Latvian commercial bank employees level of competence in AML issues. In the process of master thesis research it became known that employees of Latvian commercial banks are not competent enough in AML issues. Keywords: money laundering, factors affecting money laundering, AML, Latvian commercial banks.
Factors Affecting Money Laundering in the Banking Sector of Developing Countries and Latvian Commercial Banks
Keywords: Ekonomika