Astronomiska pielietojuma spoguļu aluminizācija ar vakuumuzputināšanas metodēm - Polovko, Pāvels (Latvijas Universitāte, 2013)
Latvijas Universitātes Astronomijas institūtam ir nepieciešams pārklāt liela izmēra teleskopu spoguļu stikla sagataves, kuru diametrs sasniedz 1,2m, ar alumīniju. Šāda izmēra objektu aluminizācija līdz šim Latvijā nav bijusi iespējama. Tādēļ šī darba mērķis ir izveidot kameras modeli, kurā būtu iespējams veikt liela izmēra objektu aluminizāciju. Darbā ir veikti putināšanas kameras nepieciešamo materiālu izvēle un formas aprēķini un datormodelēšana. Veicot eksperimentus ar dažādiem iztvaicēšanas avotiem, tika konstatēti visefektīvākie avoti un to novietojums kamerā, lai iegūtu vienmērīgu alumīnija pārklājumu. Atslēgvārdi: Termiskās sublimēšanas vakuumā iekārta, alumīnija termiskā sublimēšana, teleskopa spoguļi, stiprības modelēšana, termiskās sublimēšanas avoti.

Institute of Astronomy of University of Latvia needs to cover 1.2 m glass disc with aluminum for telescope mirror. Deposition of aluminum for objects of this size has not been possible in Latvia. Therefore the aim of this work was to create a model of such camera. In the work required materials for the camera was obtained and computer modelling of shape and size of evaporation camera was done. Different evaporation sources were experimentally tested to obtain most efficient. Positions of these sources were calculated to achieve smooth aluminum on glass disc. Keywords: Equipment of thermal evaporation in vacuum, thermal evaporation of aluminum, mirrors for telescopes, modelling of persistence, thermal evaporation sources.
Akluminium vacuum-coatings for astronomical mirrors
Keywords: Fizika