Augšdevona un kvartāra nogulumu smago minerālu asociācijas un tipomorfisms Ziemeļvidzemes reģionā - Ņelajevs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Augšdevona un kvartāra nogulumu smago minerālu asociācijas un tipomorfisms Ziemeļvidzemes reģionā” apskatītas smago minerālu asociācijas no Gaujas upes pieteku mūsdienu aluviālajiem nogulumiem un augšdevona Gaujas un Amatas svītas smilšakmeņiem Ziemeļvidzemē. Atbilstoši darba uzdevumam izpētīts smago minerālu asociāciju sastāvs un to savstarpējās atšķirības, aprakstīti asociāciju veidojošie minerāli, izdalīti to tipomorfie paveidi. Darbā raksturotas smago minerālu graudu virsmas reljefa formas, sniegts ieskats granātu tipoķīmiskajos paveidos un ģenēzē. Darba rezultātā izdarīti secinājumi par kvartāra aluviālo nogulumu smago minerālu asociāciju veidošanās likumsakarībām un to saistību ar augšdevona nogulumu smago minerālu asociācijām. Atslēgas vardi: turmalīns, staurolīts, granāts, špinelis, ģenēze, SEM mikroskopija.

Master thesis “Heavy mineral assemblages and typhomorphism in the Upper Devonian and Quaternary deposits in Northern Vidzeme” describes heavy mineral assemblages from alluvial deposits of Gauja river tributaries and Upper Devonian Gauja and Amata Formation sandstones in Northern Vidzeme. According to the tasks is investigated the composition of heavy mineral assemblages and their mutual differences, described assemblage forming minerals and their typhomorphic types. The paper describes heavy mineral surface microtextures, also provides an insight into crystal chemistry and genesis of garnets. Work was concluded on genesis of the mineral assemblages of Quaternary deposits and their relation to the Upper Devonian sandstone heavy mineral assemblages. Keywords: tourmaline, staurolite, garnet, spinel, genesis, SEM microscopy.
Heavy mineral assemblages and typhomorphism in the Upper Devonian and Quaternary deposits in Northern Vidzeme
Keywords: Ģeoloģija