Sieviešu uzņēmēju atbalsta politikas novērtējums - Eglāja, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Eiropas Savienības ietvaros un citās attīstītajās valstīs pēdējo gadu laikā arvien pieaug sieviešu uzņēmējdarbības problēmjautājuma aktualitāte un tiek realizētas dažādas atbalsta programmas sieviešu uzņēmējdarbības veicināšanai. Latvijas pieredze uzņēmējdarbības atbalsta un dzimumu līdztiesības jomās, kas abas kalpo par pamatu sieviešu uzņēmējdarbību atbalstošas politikas plānošanai un ievešanai, ir ļoti neliela. Neskatoties uz to, Eiropas kopienas iniciatīvas EQUAL ietvaros tika realizēts pilotprojekts ar mērķi atbalstīt sievietes, kuras vēlas kļūt par uzņēmējām tieši tehniskajās un uz zināšanām balstītajās nozarēs. Maģistra darba mērķis ir veikt programmas novērtēšanu sieviešu uzņēmējdarbības atbalsta programmai “Atbalsts sievietēm, kuras vēlas kļūt par darba devējām perspektīvajās nozarēs”. Maģistra darba ietvaros tiek apzinātas un analizētas politikas un programmu novērtēšanas un analīzes teorētiskās pieejas, kā arī tiek izstrādāta metodoloģija Latvijā realizētās sieviešu uzņēmējdarbības atbalsta programmas novērtēšanai. Novērtēšanas rezultātā darba autore nonāk pie diviem galvenajiem secinājumiem: pirmkārt, izstrādātā metodoloģija, kas balstīta uz austriešu speciālistu sagatavotajām novērtēšanas vadlīnijām, ļauj veiksmīgi veikt novērtēšanu, otrkārt, novērtētā un Latvijā realizētā atbalsta programma vērtējama pozitīvi un, veicot nepieciešamās izmaiņas, to iespējams ieviest Latvijā arī turpmāk.

Recently in Europe Union and other developed countries the topicality of women entrepreneurship issue has grown as well as different support models fostering women entrepreneurship are being implemented. Latvia’s experience in entrepreneurship support programmes and gender equality, that both support planning and implementation of women entrepreneurship friendly policy, is very poor. Yet, within the framework of Europe Commission initiative EQUAL a pilot project supporting women willing to start up their own business in technology and knowledge-based sectors was implemented in Latvia. The aim of this paper is to evaluate the women entrepreneurship support programme “Support for women willing to become employers in perspective sectors”. Author of this paper has studied and analysed theoretical approaches of policy and programme evaluation and analysis, as well as developed methodology for the evaluation of women entrepreneurship support programme implemented in Latvia. As a result of evaluation author comes to two key conclusions: firstly, the developed methodology that is based on evaluation guide done by Austrian specialists can be used to carry out a successful evaluation, and secondly, the evaluated support programme can be applied in Latvia in future if the necessary modifications are made.
Policy Evaluation of Support for Women Entrepreneurs
Keywords: Socioloģija