Latvijas Padomju rakstnieku savienība: stratēģija, taktika un opozicionālas prakses (1940-1965)» - Eversone, Madara (Latvijas Universitāte, 2023)
Promocijas darba centrā ir Latvijas Padomju rakstnieku savienība un tās valdes darbība politisko un ideoloģisko pārmaiņu ietekmē vēlīnā staļinisma un destaļinizācijas periodā. Darbā analizēta Rakstnieku savienības valdes darbība un tās attiecības ar varu, ilustrēta atsevišķu Rakstnieku savienības biedru loma latviešu padomju literārajā procesā un Rakstnieku savienībā. Pētījums balstīts galvenokārt Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva nepublicētajos dokumentos. Pētījumā kā centrālā metode Padomju Latvijas literārā procesa, Rakstnieku savienības un tās notikumu analīzei piemērota socioloģiska perspektīva, izmantojot Mišela de Serto teorētiskos konceptus “stratēģija”, “taktika” un “opozicionālās prakses” un Pjēra Burdjē lauka teorijas atslēgas jēdzienus. Atslēgvārdi: Latvijas Padomju rakstnieku savienība, vēlīnais staļinisms, destaļinizācija, Latvijas PSR radošā inteliģence, latviešu padomju literatūra

The Thesis focuses on the Union of Soviet Writers of Latvia and the activities of its board in the context of political and ideological changes during the late Stalinism and de-Stalinization period. The work analyzes the activities of the Writers' Union Board and its relations with the political power, illustrates the role of individual members of the Writers' Union in the Latvian soviet time literary process and within the Writers' Union. The study is based mainly on the non-published documents stored in the Latvian State Archives of the Latvian National Archives of Latvia. Sociological perspective was applied in the research as a central method for the analysis of the literary process of Soviet Latvia, the Writers' Union and its events, using such theoretical concepts of Michel de Certeau as “strategy”, “tactics” and “oppositional practices”, and the key concepts of Pierre Bourdieu's field theory. Keywords: Union of Soviet Writers of Latvia, late Stalinism, de-Stalinization, creative intelligentsia of the Latvian SSR, Latvian soviet literature
Promocijas darbs
Keywords: Literatūrzinātne; Literature