Vīriešu un sieviešu balss toņa ietekme uz kompetences un emocionālā siltuma uztveri - Kirilova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2025)
Iepriekš veiktie pētījumi par vīriešu balss toņa ietekmi uz uztverto kompetenci un emocionālo siltumu parādīja skaidras likumsakarības starp šiem mainīgiem. Taču zinātniska literatūra par sieviešu balss toņa ietekmi uz šo īpašību uztveri apraksta pretrunīgus rezultātus. Līdz ar to, šī darba mērķis bija novērtēt vīriešu un sieviešu augstas un zemas balss frekvences ietekmi uz uztverto kompetenci un emocionālo siltumu. Tika izveidota aptauja, kur dalībniekiem (N = 141) tika piedāvāts novērtēt nejaušā secībā iedoto četru balss ierakstu pēc Stereotipa satura modeļa kritērijam, kā arī tika iekļauts papildu novērtējums par saņemta ziņojuma efektivitāti. Rezultāti liecina, ka gan vīriešu, gan sieviešu runātājiem zemākais balss tonis tika uztverts kā lielākā merā kompetents, bet mazākā merā emocionāli silts. Pretējais tika novērots augstākas frekvences tonim abiem dzimumiem. Šie atklājumi papildina zinātnisko literatūru par dzīmumatšķirībam balss uztverē.

Research has shown very consistent results on how male's tone of voice influences the perception of speakers competence and emotional warmth. However, the scientific literature on the influence of female voice pitch on the perception of these characteristics describes contradictory results. Therefore, current research aimed to examine perceived confidence and emotional warmth of male and female speakers with high and low voice frequency. A survey was created, where participants (N = 141) were asked to rate four randomized voice recordings on the Stereotype Content Model criterion, as well as an additional question about the effectiveness of the received message. The results show that for both male and female speakers, the lower voice pitch was perceived as more competent, but less emotionally warm. The opposite was observed for the higher frequency tone for both sexes. These findings contribute to the existing literature on gender differences in voice-based perception.
The Effect of Male and Female Voice Tone on Perception of Competence and Emotional Warmth
Keywords: Psiholoģija; Balss frekvence; Dzimums; Uztvere; Kompetence; Emocionālais siltums