Metonīmijas sarunvalodā - Jansone, Agnese (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba “Metonīmijas sarunvalodā” mērķis ir aplūkot metonīmiju lietojumu un klasificēt sarunvalodā sastopamās metonīmijas, iekļaujot tās vienotā sistēmā. Darbā apskatīts metonīmijas lietojums valodā, kognitīvais aspekts, kas cieši saistīts ar runāto valodu, daudznozīmība jeb polisēmija un metonīmijas un metaforas robežas. Atsevišķi aplūkota sarunvaloda, kur visprecīzāk var fiksēt nozīmes pārnesumu tipus un to lietojumu runā. Klasificējot piemērus, darbā aprakstīta runas situācija, vide, nozare un cilvēka vecums. Piemēri analizēti pēc autores pieredzes un zināšanām un iekļauti klasifikācijā.

The goal of the bachelor`s paper “Metonymies in Colloquial Speech” is to examine and classify metonymies in colloquial speech by including them in the system. The paper describes the use of metonymy in language, cognitive aspects closely linked to everyday speech, polysemy and difference between metonymy and metaphor. Separate look of colloquial speech represents different types of metonymical meaning transfer and use in speech. By classifying examples within the thesis, it describes the situation of speech, environment, industry and human age. Examples are analyzed and classified based on author’s experience and knowledge.
Metonymies in Colloquial Speech
Keywords: Filoloģija; metonīmija; metafora; kognitīvais aspekts; polisēmija; sarunvaloda