Metodiskie ieteikumi efektīvu ārpusklases nodarbību organizēšanai 6. klases matemātikā - Štelca, Patrīcija Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Ārpusklašu nodarbības ir efektīvs un aizraujošs veids, kā sasaistīt mācību tematā apgūstamo ar ikdiena dzīvi. Bakalaura darbs izstrādāts, lai pētītu ārpusklašu nodarbību iespējas matemātikā un apkopotu metodiskos ieteikumus, lai šīs nodarbības padarītu efektīvākas un tās spētu sniegt skolēniem visus zem tās esošos ieguvumus. Darba autore izstrādāja metodiskos materiālus ar mērķi iedrošināt Rīgas 45. vidusskolas skolotājus izmantot ārpusklašu mācīšanās metodi savās mācību stundās. Tika izveidoti trīs nodarbību plāni trīs atšķirīgos tematos 6. klases matemātikā, kā arī tika izstrādāti metodiskie ieteikumi, ko ir jāņem vērā organizējot ārpusklašu nodarbības. Darba ietvaros tika konstatēts, ka ārpusklašu nodarbības pozitīvi ietekmē skolēnu zināšanas, taču tika novēroti potenciāli riski, kas var apgrūtināt efektīvu ārpusklašu nodarbību organizēšanu, kuru rezultāta tika izstrādāti metodiskie ieteikumi, lai šo risku rašanos samazinātu.

Outdoor activities are an effective and engaging way to connect the topics learned in the curriculum with everyday life. The bachelor’s thesis was developed to explore the possibilities of outdoor learning activities in mathematics and compile methodological recommendations to make these activities more effective and capable of providing students with all the benefits associated with them. The author of the thesis developed methodological materials with the aim of encouraging teachers at Rīgas 45. Vidusskola to use the extracurricular learning method in their lessons. Three lesson plans were created for three different topics in the 6th grade mathematics, and methodological recommendations were developed to be considered when organizing outdoor learning activities. Within the framework of the work, it was found that outdoor learning activities positively influence students’ knowledge, but potential risks were observed that may hinder the effective organization of outdoor learning activities. As a result, methodological recommendations were developed to reduce the occurrence of these risks.
Methodological recommendations for organizing effective out-of-class lessons in 6th grade mathematics
Keywords: Izglītības zinātnes; Ārpusklašu nodarbības; Metodiskie ieteikumi; Metodiskais materiāls; Matemātika