Pasaka kā stāstītprasmes sekmētāja 3-4 gadus veciem bērniem pirmsskolā - Allere, Emilija Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba nosaukums: Pasaka kā stāstītprasmes sekmētāja 3-4 gadus veciem bērniem pirmsskolā. Autors: Emilija Anna Allere Pētījuma mērķis: Teorētiski izpētīt un empīriski pārbaudīt, kā pasakas sekmē 3-4 gadus vecu bērnu stāstītprasmi. Pētījuma jautājums: Kā izmantot pasakas 3-4 gadus vecu bērnu stāstītprasmes sekmēšanai? Kvalifikācijas darbā tiek pētīts , kā pasakas uzlabo stāstītprasmi pirmsskolas vecuma bērniem. Pētījumā tika izmantotas novērošanas un analīzes metodes, lai vērtētu bērnu stāstītprasmi, vārdu krājumu un spēju atstāstīt pasaku saturu. Teorētiskā daļa ietver zinātniskās, metodiskās un pedagoģiskās literatūras analīzi par 3-4 gadus vecu bērnu valodas attīstību, stāstītprasmes vērtēšanas kritērijiem un pasaku nozīmi stāstītprasmes pilnveidei pirmsskolā. Empīriskajā daļā tika veikts pētījums par stāstītprasmes sekmēšanu 3-4 gadus veciem bērniem, izmantojot pasakas. Izstrādāti kritēriji stāstītprasmes novērtēšanai un veikta 10 bērnu stāstītprasmes sākotnējā novērtēšana. Atspoguļota pedagoģiskā izmēģinājumdarbība, bērnu stāstītprasmes novērtēšana pētījuma beigās un izdarīti secinājumi par to, kā pasakas sekmē 3-4 gadus vecu bērnu stāstītprasmi. Rezultātā tika noskaidrots, ka pasaku daudzpusīga izmantošana pedagoģiskajā procesā sekmē 3-4 gadus vecu bērnu stāstītprasmes attīstību. Iegūtie rezultāti pierādīja, ka pedagogs, izmantojot pasakas var veiksmīgi attīstīt būtiskus stāstītprasmes elementus – runu, vārdu krājumu, prasmi veidot stāstījumu, prasmi veidot pasakas turpinājumu, emociju lietojumu atstāstot un dramatizējot pasakas sižetu. Darba apjoms: 49 lpp, kas iekļauj 6 tabulas, 4 attēlus, 26 avotus, 5 pielikumus. Atslēgas vārdi: Stāstītprasme, 3-4 gadus veci bērni, pasakas, valodas attīstība.

Title of the qualification paper: Fairy tale as a storytelling facilitator for 3-4 year olds in pre-school Author: Emilija Anna Allere Aim of the research: Theoretically investigate and empirically test how fairy tales enhance 3-4 year olds' storytelling skills. Research question: How to use fairy tales to promote storytelling skills in 3-4 year olds? The qualification paper investigates how fairy tales improve storytelling skills in preschool children. Observation and analysis methods were used to assess children’s narative, vocabulary and ability to retell stories. Theoretical part contains scientific, methodological and pedagogical literature analysis on language development of 3-4 year old children, criteria for assessing storytelling skills and the role of fairy tales in developing storytelling skills in pre-school were researched and analysed. In empirical part study was conducted on the promotion of storytelling skills in 3-4 year old children through the use of fairy tales. Criteria for assessing children's storytelling skills were developed, baseline assessment of children's storytelling skills was carried out. The pedagogical trial, the evaluation of children's storytelling skills at the end of the study and the conclusions on how fairy tales promote 3-4 year old children's storytelling skills are reported. The results showed, that the use of fairy tales in the pedagogical process contributes to the development of 3-4 year old children's storytelling skills. The results showed that the educator can successfully develop the essential elements of storytelling - speech, vocabulary, the ability to create a narrative, the ability to create a sequel, the use of emotions in retelling and dramatizing the plot of the story - by using fairy tales. Extent: 49 pages containing 6 tables, 4 images, 26 information sources, 5 annexes. Keywords: storytelling, 3-4 year olds, fairy tales, language development.
Fairy tale as a storytelling facilitator for 3-4 year olds in pre-school
Keywords: Izglītības zinātnes; Stāstītprasme; 3-4 gadus veci bērni; Pasakas; Valodas attīstība