SQL datubāžu optimizācijas iespējas un salīdzinājums - Šivare, Lauma (Latvijas Universitāte, 2015)
Datubāzes veiktspēja ir ļoti atkarīga no optimizatora darbības, zināmiem datubāzes defektiem un neprecīzas statistikas. Saturīgas statistikas palīdz strādāt un izvēlēties ātrākos SQL pieprasījumu izpildes plānus. Lai optimizators spētu atbilstoši darboties, tam ir nepieciešamas kvalitatīvas statistikas, bet bieži vien to vākšanas process ir laikietilpīgs un resursus patērējošs. Šajā darbā tiek apskatīti un salīdzināti populārāko datubāžu optimizatoru darbības principi un uzbūve, statistiku vākšanas uzstādījumi un parametri gan teorētiski, gan praktiski. Bakalaura darbs uzskatāms par informatīvu materiālu ar mērķi apkopot informāciju par datubāzēm un optimizācijas iespējām.

Database performance is dependent on query optimizer activity, certain database faults and inaccurate statistics. Qualitative statistics help query optimizer to choose the fastest SQL query execution plans. For optimizer to operate accurately, it is necessary to gather high-quality statistics, but often this process is time and resources consuming. In this work are examined and compared the most popular database optimizer principles and structure, statistics gathering settings and parameters both theoreticaly and practicaly. Thesis is considered to be informational material in order to gather information about databases and optimization capabilities.
SQL database optimization options and comparison
Keywords: Datorzinātne; Oracle 11g datubāze; Microsoft SQL Server 2012 datubāze; optimizators; statistikas; pieprasījumu izpildes plāns