Stihiju poētika Horācija odās - Bogomolova, Juliana (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba „Stihiju poētika Horācija Odās” mērķis ir izpētīt ar kādiem mākslinieciskiem paņēmieniem Horācija Odās atainotas stihijas – uguns, ūdens, zeme un gaiss. Darba teorētiskais pamats ir balstīts mūsdienu un antīko literatūras teorētiķu uzskatos par poētiku un tēlainās izteiksmes līdzekļiem. Pētījuma praktiskajā daļā kā autora izmantoto māksliniecisko paņēmienu kopums tiek pētīta stihiju poētika Horācija Odās, noskaidrojot, kādas dabas parādības un objekti Odās pārstāv katru no stihijām un kādi tēlainās izteiksmes līdzekļi – epitets, salīdzinājums, paralēlisms un tropi - izmantoti stihiju atainošanai. Stihijas Odās atainotas galvenokārt ar epitetiem, metaforām, perifrāzēm, salīdzinājumiem, alegorijām. Šie tēlainās izteiksmes līdzekļi izmantoti ļoti bieži un tekstā tiem ir dažādas funkcijas. Tie raksturo minētos dabas objektus un parādības, uzsverot noteiktas to īpašības, paskaidro vai ilustrē dzejnieka didaktisko domu, rada kontekstam atbilstošu noskaņu. Atslēgvārdi: Hor

The aim of the master’s thesis „Poetics of the Forces of Nature in Horace’s Odes” is to explore the use of lingiustic means in Horace’s Odes regarding description of the four nature elements – Earth, Air, Fire, and Water. The theoretical part is based on theories of the ancient world and contemporary scientific literature about poetics and linguistic means. The practical part of this thesis deals with poetics of the four elements in Horace’s Odes, exploring what natural phenomena and objects in Odes represents each of the four elements and linguistic means - epithets, similes, parallelisms and tropes – are used regarding description of the four elements. The four elements in Horace’s Odes are described, using mainly epithets, metaphors, periphrases, similes and allegories. These linguistic means regarding description of the four elements are used very often and have many functions. They characterizes the four elements, emphasizing certain qualities, explains and illustrat
Poetics of the Forces of Nature in Horace’s Odes
Keywords: Filoloģija