Testētāju kvalifikācijas problēmas un to risinājumi - Kupča, Sabīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba galvenā problēma ir kā ātri un kvalitatīvi apmācīt testētāju, ņemot vērā jau viņa esošo vai neesošo zināšanu bāzi, lai viņš spētu veiksmīgi uzņemties atbildību par sev uzticēto darbu. Ir pieejama salīdzinoši daudz informācija par to, kādas prasmes ir nepieciešamas testētājam, taču trūkst informācijas, metodoloģijas, kā apgūt šo prasmju kopumu un kādā laika posmā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt, kā attīstīt testētāju iemaņas, kā arī izveidot risinājumu, kurā ir definēti soļi un zināšanu bāze, lai jaunākie testēšanas speciālisti varētu pēc iespējas ātrākā laika posmā gūt testēšanai nepieciešamās spējas. Izveidotais risinājums, veiksmīgi pielietots reālā programmizstrādes procesā, palīdzēs gan jaunākajiem testētājiem, gan testēšanas komandu vadītājiem.

Master thesis main problem is how to quickly and efficiently train testers, considering his already existing or non-existent knowledge, to be able successfully take responsibility for the work assigned to him. There are available relatively much information about the skills required for tester, but lacks of information, methodologies, how to develop this skill set and in a what period of time. The aim of master thesis is to investigate how to develop software tester skills, as well as create a solution that defines steps and knowledge base for the junior testing professionals, so they could at the earliest possible time get the necessary testing abilities. Developed solution successfully applied to real software development process will help both – junior testers and test team leaders.
Tester qualification concerns and solutions
Keywords: Datorzinātne; jaunākais programmatūras testētājs; programmatūras testētāja kvalifikācija; testētāja prasmes; testētāja iemaņu uzlabošana