Siekalu dziedzeru audzēju histopatoloģiskais salīdzinājums - Brice, Lelde (Latvijas Universitāte, 2024)
Siekalu dziedzeru audzēji ir reti sastopami audzēji, kas biežāk sastopami sievietēm un vīriešiem vecumā no 60 līdz 70 gadiem. Lai apstiprinātu siekalu dziedzera audzēju diagnozi, nepieciešama attēldiagnostikas izmeklēšana, ieskaitot ultraskaņas (US), datorizētās tomogrāfijas (DT) un magnētiskās rezonanses (MR) izmeklēšanas metodes. Šie izmeklējumi palīdz precīzi diagnosticēt audzēja klātbūtni un raksturu, kā arī novērtēt tā izplatību un iespējamo ietekmi uz apkārtējiem audiem. Histopatoloģiskajai izmeklēšanai ir būtiska nozīme siekalu dziedzera labdabīgā un ļaundabīgā audzēja ārstēšanas stratēģijas izvēlē un prognozes izvērtēšanā.

Salivary gland tumors are rare tumors that are more common in women and men aged 60 to 70 years. To confirm the diagnosis of salivary gland tumors, an imaging examination is required, including ultrasound (US), computed tomography (CT) and magnetic resonance (MR) examination methods. These examinations help to accurately diagnose the presence and nature of the tumor, as well as to assess its spread and possible effects on the surrounding tissues. Histopathological examination plays a vital role in choosing a strategy for the treatment of benign and malignant salivary gland tumors and in evaluating the prognosis.
Comparison of histological types of salivary gland tumors
Keywords: Medicīna; siekalu dziedzeru audzēji; labdabīgi un ļaundabīgi; pleomorfa adenoma; duktāla karcinoma