Brīvprātīgais darbs un tā tiesiskais regulējums. - Tabure, Ieva Madara (Latvijas Universitāte, 2019)
Lai gan pasaulē ir vienots uzskats, kas ir brīvprātīgā darbs, tomēr regulējuma attīstība katrā valstī ir atšķirīga. Autores mērķis ir izzināt brīvprātīgā darba regulējumu Latvijā un sniegt savu vērtējumu par to. Darba uzdevumi ir definēt, kas ir brīvprātīgā darbs, izpētīt tā vēsturisko attīstību, noskaidrot brīvprātīgā darba priekšmetu, pušu tiesības un pienākumus, kā arī salīdzināt brīvprātīgā darbu ar darba tiesiskajām attiecībām un praksi. Autore nonāk pie secinājuma, ka Latvijā brīvprātīgā darba attīstībai problēmas rada tas, ka nav neviena ministrija, kas būtu atbildīga par Brīvprātīgā darba likumu. Lai labāk izprastu brīvprātīgā darba būtību korektāk lietot vārdu salikumu “brīvprātīgā darbs”, jo vārds “brīvprātīgs” apzīmē brīvprātīgā darba veicēju, nevis darba veidu, kas rada nepareizu izpratni par brīvprātīgā darbu.

Even though the perception on what voluntary work means, the regulation development is different in other countries. The authors goal was determine the regulation of voluntary work in Latvia, and give rating. The task is to define what voluntary work means, research its historical devolpment, find out voluntary works essence and the responsibilities and duties of individuals, as well as compare voluntary work with employment legal relations and intership. The author has come to a conclusion that the development of volunteering is affected by the fact that there are no ministries in Latvia that would be in charge of the law for voluntary work. In order to better understand the meaning of voluntary work. It is advised to use the word “voluntary work” correctly, because “volunteer” characterizes the works enforcer, not the type of work, tgat interpets the wrong impression of voluntary work.
Legal aspects of volunteering.
Keywords: Juridiskā zinātne; Brīvprātīgā darbs; brīvprātīgā darba veicējs; brīvprātīgā darba organizētājs; darba tiesiskās attiecības; mācību prakse