Sabiedrības līdzdalības tiesības būvniecības procesā - Švilpe, Diāna (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā “Sabiedrības līdzdalības tiesības būvniecības procesā” pētīta sabiedrības loma publiskās varas lēmumu ietekmēšanā. Tiek sniegts vispārējs ieskats ar būvniecības procesu saistītajos tiesību pārkāpumos un praktiskajās problēmās. Darba aktualitāti uzsver šībrīža situācija Latvijā, kad, plaši attīstoties būvniecībai, sabiedrības paustajam viedoklim ir nozīme, lai varētu sekmīgi virzīt būvprojektu, saskaņojot to starp zemes īpašnieku un sabiedrības interesēm un ievērojot vides un kultūras mantojuma aizsardzības intereses. Valsts pienākums ir nodrošināt sabiedrībai labvēlīgu vidi, tādēļ ir svarīga cilvēktiesību ievērošana valsts institūcijās. Darbā analizēti tiesiskie un praktiskie aspekti, kas saistīti ar pašvaldības lēmumiem, kuri pieņemami būvniecības procesa sākuma stadijā. Īpaša uzmanība pievērsta pašvaldības atzinumam par paredzētās būves publiskas apspriešanas rīkošanu un tās nepieciešamību. Šajā aspektā analizēti problēmjautājumi, kas saistīti ar nesavlaicīgu un neizsmeļošu informācijas sniegšanu iedzīvotājiem par paredzēto būvniecību, kā arī par formālu publiskās apspriešanas norisi, kuras formālie rezultāti var novest pie pretlikumīgas būvniecības. Darbā aplūkotas sabiedrības iespējas piedalīties paredzētās būvniecības ieceres izvērtēšanā un paust savu viedokli lēmumu pieņemšanas procesā. Darbā ir salīdzinātas publiskās apspriešanas teorētiskās nostādnes un praktiskā rīcība, tajā skaitā pašvaldību aktivitāte, popularizējot un veicinot sabiedrības līdzdalību. Ļoti svarīgas ir būvniecības procesā pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas likumīgās iespējas, un tas, kā tās tiek piemērotas praksē. Būvniecības procesa sākumā lielākā atbildība jāuzņemas pašvaldībām, jo tieši pašvaldību rīcības brīvība, kas piemērojama saprātīguma un labas ticības principa robežās, ietekmē gan būvniecības turpmāko procesu, gan tā ietekmi uz vidi un sabiedrību. Pētot sabiedrības līdzdalības tiesības būvniecības procesā, izmantoti starptautiskie un nacionālie tiesību avoti, Administratīvo tiesu un Satversmes tiesas nolēmumi, kā arī vairāku autoru darbi. Pētījuma rezultātā darba noslēgumā sniegti priekšlikumi un ierosinājumi, kā papildināt Latvijas normatīvos aktus un uzlabot būvniecības nozares procesus, lai tiktu ievērotas sabiedrības tiesības un likumiskās intereses.

In the Master’s Paper “Rights to Public participation in building process” the role of society in influencing the decision-making is examined. General overwiev is made on practical problems and violations in rights connected with building process. The topicality of the Paper is emphasized by nowadays situation in Latvia when, during a wide developmental process of building, public opinion has a significant role in successful advancing of construction design, coordinating it to the interests of landowner and public interests, as well as considering the interests of environmental and cultural inheritage protection. It is state’s responsibility to ensure beneficial conditions for the society; therefore the observance of human rights in govermental institutions and municipalities is essential. In the Paper the legal and practical aspects are being analysed, connected to the decisions of local municipalities that are to be made in the beginning of a building process. Special attention has been turned to the municipal resolution on the need and management of public participation in a building process. From that point of view, problems have been analysed, connected with late and non-exhaustive information to the society on the planned building, as well as on the formal process of public participation which may lead to illegal building. In the Paper the possibilities of public participation are studied how the society can participate in evaluating the planned building and influence the decision making. The theoretical approach of public participation is compared to practical actions, including activities of municipalities in popularization and development of public participation. Legal possibilities of judicial review are essential, as well as their practical adjustments. At the beginning of the building process the main responsibility lays upon municipalities, as the freedom of activity, being used according to the principles of judiciousness and good belief, influences both the further process of building and its impact on the environment and society. In the research of rights to public participation in building process, there have been used international and national legal sources, decisions by Administrative Courts and Constitutional court, as well as works of several authors. As the result of the study in the conclusion of the Paper suggestions and proposals are presented to improve the legislation of Latvia and processes in building to follow the public rights and legal interests.
The Society's Participation Rights in the Process of Construction
Keywords: Juridiskā zinātne