Mīksto kontaktlēcu ietekme uz acī noklīdušo gaismu - Muravjova, Veronika (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 43 lappusēm. Tas satur 20 attēlus, 2 tabulas, 34 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija raksturot mīksto plānveida nomaiņu kontaktlēcu gaismas izkliedi, kad kontaktlēcas ir jaunas un pie kontaktlēcu termiņa beigām. Pētījumā piedalījās 20 dalībnieki. Tika noteikts acī noklīdušās gaismas daudzuma atšķirības jaunajām un lietotām kontaktlēcām. Kā arī papildus tika salīdzināts kontaktlēcu Lotrafilcon B un Comfilcon A materiālu atšķirība. Iegūtie rezultāti bija būtiski atšķirīgi jauno un lietoto kontaktlēcu gadījumā, tomēr abu atšķirīgo kontaktlēcu materiālu vērtības nebija ietekmējošie faktori acī noklīdušās gaismas daudzumam.

Master's thesis has been written in Latvian on 43 pages. It contains 20 pictures, 2 tables and 34 references to literature sources. The purpose of thesis was to characterise light refraction of soft monthly contact lenses when contact lenses are new and at the end of their lifespan. 20 participants took part in the study. The difference of the amount of stray light was determined in new and old contact lens. Additionally, the differences between materials Lotrafilcon B and Comfilcon A. The obtained results were significantly different in new and old contact lenses, but the differences in material properties and the power of contact lenses were determined not to be a consequential factor in the amount of stray light.
Effect of Soft Contact Lenses on Retinal Straylight
Keywords: Fizika; silikonhidrogēla kontaktlēcas; acī noklīdusī gaisma; kontaktlēcu kopšana; kontaktlēcu materiāls