Mēmeles ielejas attīstība ledus laikmeta beigu posmā - Saulītis, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba pētījuma mērķis rekonstruēt Mēmeles ielejas attīstība ledus laikmeta beigu posmā, regresējot Zemgales baseinam. Pētījums veikts Viduslatvijas zemienes dienvidu daļā, Zemgales līdzenuma austrumu daļā un Upmales paugurlīdzenumā, Mēmeles upes ielejā. Pētījuma gaitā autors iepazinies ar darbam nepieciešamo literatūru, dažādu fondu materiāliem un kartogrāfisko materiālu mērogā 1: 10 000, 1: 25 000, 1: 50 000. Upes ielejā veikta reljefa formu, terašu un deltu veidojumu ģeogrāfisko koordināšu un absolūto augstumu, mērīšana, karjeros atsegumu tīrīšanu, slāņu saguluma elementu mērīšanu, izdalot fācijas pēc veidošanās apstākļiem. Nogulumu mērījumi veikti divos karjeros (pie Teivēniem) Mēmeles upes labajā un trijos karjeros (pie Cīruļiem, Danes un Brunavas) kreisajā krastā. Interpretācijas par Mēmeles ielejas attīstību ledus laikmeta beigu posmā veiktas balstoties uz agrāko pētījumu rezultātiem, kā arī darba autora maģistra darba izstrādes laikā iegūtajiem datiem. Veiktais pētījums norāda, ka Mēmeles ielejas terasu spektrs neatbilst baseina attīstības ritmiem, deltu pētījumi liecina, ka erozijas bāzes pazemināšanās notika salīdzinoši bieži ar nelielu amplitūdu, lielākoties 2-3m robežās, īpaši baseina attīstības beigu posmā. Darbu veido ievads, 5 nodaļas, secinājumi un literatūras saraksts ar 74 nosaukumiem, kurā izdalīta publicētā, nepublicētā literatūra un interneta resursi. Darbu papildina 53 attēli. Atslēgas vārdi: Mēmeles upes ieleja, glaciofluviālie nogulumi, Zemgales sprostezers, glaciofluviālās deltas.

The aim or master paper is to remodel the development of the Memele River valley during the late glacial time, when the Zemgale Basin regressed. A research has been made at the southern part of Central Latvia lowland, at the eastern part of Zemgale plain and at Upmale plain situated at Memele River valley. Io order to reach the aim the author has got acquainted with necessary literature, materials from various funds and cartographic material at the scale of 1: 10 000, 1: 25 000, 1: 50 000. At the river valley measurements of geographical coordinates and absolute height of relief forms, terrains and delta formations have been performed, also cleaning of outcrop at the quarries and measurement of beddings element resulted in displaying facies by their formation conditions. Sediment measurements have been performed at two quarries (near Teivēni) at the right Memele River bank and at three quarries at the left bank of Memele (near Cīruļi, Dane and Brunava). Interpretation about development of Memele valley during the late glacial time is based on previous research results and data obtained by author during developing of master paper. The paper consists of introduction, 5 chapters, conclusions and a list of used literature where published, non-published and internet resources are marked out 53 pictures are added to the paper. Key words: Memele River valley, glaciofluvial sedimenst, Zemgale meltwater basin, glaciofluvial delta
Development of Mēmele valley during late Pleistocene
Keywords: Ģeoloģija