Paralēli importēto zāļu izplatīšana Latvijā - Zvejniece, Lelde (Latvijas Universitāte, 2018)
Brīvās preču plūsmas ietekmē, kuru atbalsta Eiropas Savienības (ES) politika, tiek nodrošināta arī medikamentu pārdošana un iepirkšana ES un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstu starpā. Medikamentu iepirkšanu no kādas konkrētas valsts, kas ir attiecīgajā valstī nacionāli reģistrēti, sauc par zāļu paralēlo importu, bet medikamentu iepirkšanu, kas ir centralizēti reģistrēti, sauc par zāļu paralēlo izplatīšanu. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot paralēlo importu un izplatīšanas procesus (reģistrēšanas kārtību, izplatīšanas nosacījumus u.c.) kā arī farmācijas nozares speciālistu viedokli un informētības līmeni par zāļu paralēlo importu izmantojot anketēšanu. Veicot pētījumu, tika noskaidrots, ka šis process ir sarežģīts un neatbalsta ražotāja/reģistrācijas apliecības īpašnieka intereses. Rumānija ir lielākā importa valsts, no kuras tiek iepirkti medikamenti zāļu paralēlajam importam priekš Latvijas tirgus. PI Latvijas zāļu ekonomikai dod finansiālu ietaupījumu, sniedz pacientam iespēju iegādāties medikamentus par lētākām summām, bet pastāv riski ar konkrētiem precedentiem, kad MAH ar savu produktu pamet Latvijas zāļu tirgu. Farmaceitu, farmaceitu asistentu un farmācijas studentu anketēšanā tika noskaidrots, ka liela daļa speciālistu uzskata, ka viņu zināšanas nav pilnīgas šajā jomā, lai sniegtu kvalitatīvu farmaceitisko konsultāciju, bet no visiem respondentiem, kuri ir saskārušies ar pacienta jautājumu par iepakojuma izmaiņām, 95,3% spēj klientam argumentēti izskaidrot izmaiņas iepakojuma izskatā.

The impact of the free flow of goods, supported by the European Union (EU) policy, also ensures the sale and purchase of medicines between the EU and the European Economic Area (EEA) countries. Drug purchases from a specific country that is nationally registered in the country are called parallel imports of medicines, while purchasing medicines that are centrally registered is known as the parallel distribution of medicines. The aim of the Master's thesis is to find out the parallel import and distribution processes (registration procedures, conditions for distribution, etc.) as well as the opinion and knowledge of the specialists of the pharmaceutical sector regarding the parallel import of medicines through questionnaires. The study found that this process is complicated and does not support the interests of the manufacturer / registrant. Romania is the largest import country from which medicines for the parallel import of medicines for the Latvian market are purchased. PI provides financial savings for the pharmaceutical industry in Latvia also provides the patient with the possibility to buy medicines for cheaper amounts, but there are risks with certain precedents when the MAH leaves the Latvian pharmaceutical market with his product. The questionnaires of pharmacists, pharmacist assistants and pharmacy students revealed that a large number of specialists believe that their knowledge is not complete in this area to provide good-quality pharmaceutical advice, but 95.3% of all respondents who come across the patient's question about packaging changes, is able to reasonably explain to the client the changes in the packaging.
Distribution of parallel imported drugs in Latvia
Keywords: Farmācija; zāļu; paralēlais; imports; farmācijas; likums