Augu izcelsmes produktu automatizēta preparatīva cietfāzes ekstrakcija - Kļaviņa, Ketlīna (Latvijas Universitāte, 2015)
Augu izcelsmes produktu automatizēta preparatīva cietfāzes ekstrakcija. Kļaviņa K., zinātniskais vadītājs Dr.habil.chem. Šatcs V., zinātniskais vadītājs Dr.chem. Vīksna A. Maģistra darbs, 42 lappuses, 22 attēli, 12 tabulas, 38 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā iekļauts īss literatūras apskats par trīs biežāk izmantotajām vielu attīrīšanas un koncentrēšanas metodēm – šķīdumu-šķīdumu ekstrakciju, šķidrumu hromatogrāfiju un cietfāzu ekstrakciju, kā arī par dažiem ekstrakcijai izvēlētiem dabas produktu piemēriem. Eksperimentālajā daļā ir veikta automatizētas preparatīvās cietfāzu ekstrakcijas iekārtas konstruēšana un tās darbības pārbaude, koncentrējot augu izcelsmes produktus. Augu izcelsmes vielu analīze veikta ar augsti efektīvo šķidrumu hromatogrāfijas metodi, savienojumu identifikācijai izmantojot viena kvadrupola masspektrālo detektoru.

Automated preparative solid phase extraction of plant origin products. Kļaviņa K., supervisor Dr.habil.chem. Šatcs V., supervisor Dr.chem. Vīksna A. Master’s thesis, 42 pages, 22 figures, 12 tables, 38 literature references. In Latvian. The work includes a short literature review of the three most popular substance purification and concentration methods - liquid-liquid extraction, liquid chromatography and solid phase extraction. The experimental part consists of constructing an automated preparative solid phase extraction system and checking its work by concentrating plant origin products. The analysis of plant origin substances is done by high performance liquid chromatography, using a single quadrupole mass detector for substance identification.
Automated preparative solid phase extraction of plant origin products
Keywords: Ķīmija; PREPARATĪVĀ CIETFĀZU EKSTRAKCIJA; PILOTIEKĀRTA; KONCENTRĒŠANA; ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA; MASSPEKTROMETRIJA