Basketbola trīspunktu metiena precizitātes uzlabojošie vingrinājumi - Zaķis, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā kvalifikācijas darbā tika pētīti un aprakstīti dažādi vingrinājumi, kuri ir nepieciešami, lai uzlabotu basketbolistu trīspunktu metiena precizitāti. Kvalifikācijas darba pētījuma mērķis ir noteikt sporta skolas „Spars” U15 basketbolistu (zēnu) sākotnējo trīspunktu metiena precizitāti un atlasot vingrinājumus 4 nedēļu laikā uzlabot basketbolistu trīspunktu metiena precizitāti. Pētījuma laikā „Spars” U15 basketbolisti 4 nedēļu garumā pildīja atlasītus vingrinājumus, kas attīstīs precizitāti, lai sekmētu trīspunktu metienu. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, astoņām apakšnodaļām un secinājumiem. Darba teorētiskajā daļā izmantota zinātniskā literatūra un teorētiskie materiāli. Darba pirmajā daļā izmantojot zinātnisko literatūru tika apskatīti basketbola pirmsākumi pasaulē un Latvijā un trīspunktu metiena pirmsākumi. Darba otrajā daļā izmantojot zinātnisko literatūru un teorētiskos materiālus tika apskatīti trīspunktu metiena attīstošie vingrinājumi un fiziskā attīstība zēniem 12-15 gadu vecumā. Darba trešajā daļā ar dokumentu analīzi tika izpētīta eksperimentālās grupas trīspunktu metiena statistika Latvijas jaunatnes basketbola līgā (Superlīgas grupā). Ar pedagoģisko novērojumu tika vēroti eksperimenta dalībnieki un treniņa metodika trīspunktu metiena trenēšanai. Empīriskā pētījuma ietvaros tika salīdzināts basketbolista sākotnējais un pēc eksperimenta rezultāts, lai noteiktu spēlētāju progresu vai regresu. Basketbolisti izpildīja 4 trīspunktu metiena precizitātes uzlabojošos vingrinājumus 12 treniņu ietvaros, pēc kā ar konstatējošā eksperimenta un matemātiskās statistikas palīdzību tika salīdzināti trīspunktu metiena kontroles vingrinājuma dati pirms un pēc vingrinājumu pielietošanas, lai noskaidrotu, vai vingrinājumi ir uzlabojuši rezultātus. Darba apjoms: 38 lapaspuses, un ietver 9 attēlus, 2 tabulas, 10 diagrammas un 27 literatūras avotus. Atslēgas vārdi: basketbols, trīspunktu metieni, precizitāte, vingrinājumi, basketbola treneris.

This qualification research investigated and described various exercises that are necessary to improve the accuracy of basketball players' three-point shooting. The purpose of the qualification research is to determine the initial three-point shot accuracy of the U15 basketball players (boys) of the sports school "Spars" and to improve the three-point shot accuracy of the basketball players by selecting exercises within 4 weeks. The qualification research consists of an introduction, three chapters, eight subsections and conclusions. Scientific literature and theoretical materials are used in the theoretical part of the qualification research. In the first part of the qualification research, the beginnings of basketball in world and Latvia, and the beginnings of three-point shot were examined using scientific literature. In the second part of the qualification research, using scientific literature and theoretical materials were examined the developing exercises of three-point shot and physical development for boys aged 12-15 years. In the third part of the qualification research, the three-point shooting statistics of the experimental group in the Super League will be studied with the document analysis. Pedagogical observation will be used to observe the participants of the experiment and the training methodology used for training the three-point shot. As part of the empirical study, the actual and post-experiment results of the basketball player will be compared to determine whether the players have progress or regress. Basketball players will perform 4 three-point shot accuracy improving exercises within 12 training sessions, with the help of a confirmatory experiment and mathematical statistics will be compared to find out whether the exercises have improved the results. Thesis consists of 38 pages and includes 9 images, 2 tables, 10 diagrams and 27 literature sources. Keywords: basketball, three-point shots, accuracy, exercises, basketball coach.
Basketball drills to improve three point shooting
Keywords: Sporta zinātne; basketbols; trīspunktu metieni; precizitāte; vingrinājumi; basketbola treneris