Tīmekļa piekļūstamības nodrošināšana - Ieviņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienās, kad globālais tīmeklis ieņem arvien lielāku nozīmi izglītības, nodarbinātības, veselības aprūpes, izklaides un citās nozarēs, ir īpaši svarīgi nodrošināt tā piekļūstamību visiem, tai skaitā, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Darbā tiek pētīta tīmekļa piekļūstamības nodrošināšana no sociālā, tehniskā, finansiālā un juridiskā aspekta, analizēta esošā situācija Latvijā, kā arī meklēti veidi, kā to uzlabot. Pētījuma rezultātā ir izstrādāts prioritizēts WCAG 2.0 kontrolsarakstos A un AA esošo izpildes kritēriju saraksts un izveidots stratēģisks redzējums tīmekļa piekļūstamības nodrošinājuma uzlabošanai Latvijā. Šis redzējums satur uzdevumus un uzlabojumus, kuri būtu jānodrošina tīmekļa izstrādātājiem un projektu vadītājiem, publiskā un privātā sektora klientiem, piekļūstamības ekspertiem, kā arī valsts atbildīgajām institūcijām. Atslēgvārdi: globālais tīmeklis, tīmekļa piekļūstamība, cilvēki ar īpašām vajadzībām, piekļūstamības nodrošināšana.

PROVISION OF WEB ACCESSIBILITY Nowadays, when world wide web plays such a great role in education, employment, health care, entertainment and other industries, it is very important to make it accessible to everyone, including people with disabilities. The work contains a research on provision of web accessibility from social, technical, financial and legal aspects. A research on the current situation and ways of improving it in Latvia are also described in the paper. As a result of the research, a prioritized list of all success criteria in WCAG 2.0 checklists A and AA has been created. Also, a strategic vision of improving the provision of web accessibility in Latvia has been made. The vision contains actions and improvements that should be made by web developers and project managers, clients from private and public sectors, accessibility experts and responsible institutions. Keywords: world wide web, web accessibility, people with disabilities, provision of web accessibility.
Provision of web accessibility
Keywords: Datorzinātne; globālais tīmeklis; tīmekļa piekļūstamība; cilvēki ar īpašām vajadzībām; piekļūstamības nodrošināšana