Papildsods- tiesību ierobežošana - Zemītis, Artūrs Jānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Papildsods – tiesību ierobežošana” mērķis ir izpētīt papildsoda, tiesību ierobežošanas, regulējumu Krimināllikumā, cenšoties atklāt, vai tas ir pietiekošs un pilnīgs, kā arī, kāda ir šī papildsoda piemērošana praksē un vai tas sasniedz Krimināllikumā 36.pantā paredzēto soda mērķi. Darba ietvaros autors veic papildsoda – tiesību ierobežošanas – izpēti, kā arī tika veikta literatūras, normatīvo aktu un publiski pieejamo materiālu, t.sk., arī tiesu prakses analīze saistībā ar šo soda veidu. Analizējot darba gaitā izmantotos materiālus, tiek secināts, ka šis soda veids aizvien biežāk tiek piemērots gan tiesas nolēmumos, kā viens no papildsoda veidiem, kā arī vairāki tiesību zinātnieki veic šī soda veida padziļinātu izpēti un cenšas pierādīt šī papildsoda efektivitāti attiecībā uz pilnīgāku soda mērķa sasniegšanas rezultātu. Autors piedāvā jaunus ieteikumus šim papildsoda veidam, lai tas būtu vieglāk piemērojams tiesu praksē. Darbā arī tiek pētīta un analizēta kriminālsoda būtība ārvalstīs, konkrēti tika apskatīts – Krievijā, Spānijā un Lietuvā papildsoda - tiesību ierobežošanas – raksturojums un būtība, salīdzinot ar Latviju.

Bachelor thesis "Additional punishments - restriction of rights" aim is to explore additional punishment regulation of the rights of the Criminal Law, where effort to discover whether it is sufficient and complete, as well as any additional punishment is the supplementary application in practice and whether it achieves the objectives provided in Section of the Criminal Law. In thesis author carried the restriction of rights research, as well as literature, statutory and public available materials including analysis of judicial practice in relation to this form of punishment When analyzing the work the materials, it is concluded that this kind of penalty is increasingly being used in judgments, as one of the supplementary forms, as well as legal scientists conduct this type of punishment in-depth research and trying to prove that the supplementary effectiveness of the objective of punishment achieving its maximal results. The author also proposes new recommendations of this additional punishment, in order to make it more comprehensive and easier to apply it in judicial practice. Work is also being studied and analyzed in foreign countries in essence of the criminal code and in restriction of rights as a form of punishment comparison with Latvia. In particular, it was viewed - Lithuania, Russia and Spain.
Restriction of Rights
Keywords: Juridiskā zinātne; papildsods; tiesību ierobežošana; sodu veidi; Krimināllikuma soda mērķa sasniegšana