13-15 gadus vecu pusaudžu dusmu līmeņa saistība ar pašcieņu - Mičule, Anita (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī pētījuma mērķis bija konstatēt un izpētīt, vai 13 - 15 gadus vecu pusaudžu dusmu līmenis ir saistīts ar viņu pašcieņu un to, vai pastāv būtiskas dzimumatšķirības pašcieņas un dusmu līmeņa mērījumos. Pētījuma mainīgie lielumi ir pusaudžu dusmu līmenis un pašcieņa. Pētījuma izlase ir 13 līdz15 gadus veci skolēni, kopējais respondentu skaits- 60, no kuriem 30 bija meitenes un 30- zēni. Pētījumā tika izmantotas 2 aptaujas: 1)M. Rozenberga (M. Rosenberg) pašvērtējuma aptauja. Šīs metodes oriģinālais nosaukums: Rosenberg Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965). 2) Č. Spīlbergera (C. D.Spielberger) Dusmu pašnovērtējuma anketa. Anketas oriģināl-nosaukums ir The State Trait Anger Expression Inventory- STAXI 2 (Spielberger, 1988). Balstoties uz teorētiskā daļā izpētīto literatūru un šajā pētījumā iegūtajiem datiem, var spriest, ka 13-15 gadu vecumā pastāv statistiski nozīmīga korelācija starp pusaudža pašcieņu un viņa kopējo dusmu līmeni un pašcieņu un dusmu kā subjektīvu izjūtu līmeni, jo zemāka bija pusaudžu pašcieņa, jo augstāki bija viņu dusmu rādītāji. Taču statistiski nozīmīga korelācija starp pašcieņu un dusmu kā iezīmi, manā pētījumā netika konstatēta. Jāsaka, ka statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības parādās kopējā dusmu līmeņa un biežuma rādītājos, kas nozīmē to, ka 13-15 gadus vecu pusaudžu grupā pastāv statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības tajā, cik bieži zēni un meitenes piedzīvo un izpauž savas dusmas. Atslēgas vārdi: pusaudzis, dusmas, pašcieņa

The goal of this study was to analyze the literature and receive empirical data about the relationship between self-esteem and anger at the age of 13 to 15, as well as find out, if there are sexr differences in the measurments of self-eteem and anger at the age of 13 to 15. The main variables in this study are self-esteem and anger. 60 adolescents participated in this research, 30 of them were girls and other 30 were boys. Measures used in this research: 1) Rosenberg Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965). 2)The State Trait Anger Expression Inventory- STAXI 2 (Spielberger, 1988). Empirical data showed that there is significant relationship between self-esteem and anger level indicator and self- esteem and state anger scale, adolscents who had lower points in self- esteem measurement, had higher points in measurements of anger. However there were not found significant relationship between self-esteem and trait anger scale. Significant sex differences were found only in the anger level indicator scale, which means that there are significant sex differences in the level, how often girls and boys at the age 13 to 15 experience and express their anger. Key words: adolescent, self-esteem, anger
Relationship of Anger to Self-esteem in 13 to 15 Year Old Adolescents
Keywords: Psiholoģija