Magnetoreoloģiskā efekta vienkāršie modeļi - Evertovskis, Juris (Latvijas Universitāte, 2011)
Magnetoreoloģisko suspensiju reoloģiskās īpašības mainās atkarībā no suspensijai pieliktā magnētiskā lauka. Šī darba mērķis ir apkopot, pētīt un pilnveidot magnetoreoloģiskā efekta modelēšanas metodiku. Darbā aplūkoti eksistējošie modeļi magnetoreoloģiskā efekta modelēšanai, kas balstīti uz vienkāršotu pieeju magnētisko spēku aprēķinam. Analizētas dažādas metodes un noteikti modeļu pielietojamības apgabali. Analītisko modeļu prognozētās vērtības salīdzinātas ar skaitlisko problēmas atrisinājumu, kas iegūts, risinot uzdevumu ar galīgo elementu metodi. Dotas rekomendācijas konkrētu modeļu izmantošanai atkarībā no situācijas un norādīti turpmāk pētāmie jautājumi šajā jomā.

The rheological properties of a magnetorheological suspension varies upon application of a magnetic field. The purpose of this work is to analyze and improve modelling methods for the magnetorheological effect. Existing models based on simplified approach on calculating the magnetic forces are reviewed and inspected in this work. Various methods are analyzed and applicability of the models is determined. Values predicted by these analytical models are compared to the ones obtained from numerical solution of the problem using finite element method. Recommendations on using certain models in particular situations are given and the directions of further research are specified.
Simple models of magnetorheological effect
Keywords: Fizika