Kritēriju svaru ietekmes analīze lēmumu pieņemšanā - Selivanoviča, Magda (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs ir veltīts lēmumu pieņemšanai, balstoties uz vairākiem kritērijiem, kad lēmumu pieņēmējs var stratēģiski noteikt kritēriju svaru vektoru, lai iegūtu vēlamo alternatīvu pozīciju, ko sauc par stratēģisko svaru manipulāciju. Tiek definēts alternatīvu ranžēšanas intervālu jēdziens un apskatīti binārie lineārās programmēšanas uzdevumi, lai aprakstītu stratēģiskā svaru vektora iegūšanas procesu. Ir piedāvāta metode, kā manipulēt ar stratēģisko svaru vektoru, pamatojoties uz ranžēšanas intervāliem un lietojot binārus lineārās programmēšanas uzdevumus. Metode ir ilustrēta ar skaitliskiem piemēriem.

The paper is devoted to multiple atribute decision making problem in which a decision maker can strategically determine the atribute weight vector in order to obtain the desired alternative position called the strategic weight manipulation. We introduce a definition of an alternative ranking range and examine binary linear programming model to illustrate the process of obtaining a strategic weight vector. A method is proposed for manipulating a strategic weight vector based on the concept of a ranking range and binary linear programming model. The method is illustrated with an examples.
Analysis of influence of attribute weight in decision making
Keywords: Matemātika; lēmumu pieņemšana; svaru vektors; alternatīvu ranžēšana; lineārā programmēšana