Rīgas sociālās vides reklāmas ietekme uz auditoriju: ētikas un efektivitātes kopsakars (2005–2012) - Afanasjeva, Elīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī bakalaura darba tēma ir “Rīgas sociālās vides reklāmas ietekme uz auditoriju: ētikas un efektivitātes kopsakars (2005–2012)”. Darbā izmantoti vides reklāmas piemēri, kuri izstrādāti un izplatīti Rīgā laika posmā no 2005. līdz 2012. gadam. Pētnieciskā problēma: reklāmas ētiskuma korelācija ar sociālās reklāmas ietekmi uz auditoriju un tās komunikatīvo efektivitāti. Pētījuma objekts un priekšmets – sociālā vides reklāma un tās ētikas kopsakars ar ietekmi uz auditoriju. Pētījuma laikā atklātas auditorijas viedokļa nesaskaņas ar reklāmas kodeksa noteikumiem; vairākas sociālās vides reklāmas, izmantotās pētījumā, atzītas par neētiskām, nepieņemamām un aizskarošām. Atklāts, ka neētiskas un negatīvas sociālās reklāmas komunikatīvā efektivitāte ir zema. Atslēgas vārdi: sociālā reklāma, vides reklāma, ētika, efektivitāte, auditorijas ietekme.

The following research name is “The influence of Riga’s social outdoor advertising on the audience: interrelation of ethics and effectiveness (2005–2012)”. Used examples of advertising were produced and distributed in Riga from 2005 to 2012. The main research issue is the correlation of advertising ethics with impact of social advertising and efficiency of it. Subject of the research is outdoor social advertising and the connection between its ethics and the impact on audience. During the research was discovered the discrepancy of the audience opinion and the code of advertising’s ethics; a couple of advertisings were considered unethical and unacceptable. Turned out, that communicative efficiency of unethical, negative advertising is low. Keywords: social advertising, outdoor advertising, ethics, efficiency, impact on the audience.
The influence of Riga’s social outdoor advertising on the audience: interrelation of ethics and effectiveness (2005–2012)
Keywords: Komunikācijas zinātne