Piesaistes stils romantiskās attiecībās un apmierinātība ar partnerattiecībām jauniešiem ar vai bez vecāku šķiršanās pieredzes - Vilciņa, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai jauniešu vecāku šķiršanās pieredze ir saistīta ar jaunieša apmierinātību ar partnerattiecībām un piesaistes dimensijām romantiskās attiecībās, salīdzinot ar jauniešiem bez vecāku šķiršanās pieredzes. Pētījumā piedalījās 85 respondenti, vecumā no 18 līdz 27 gadiem (M=22.46, SD=0.84) No tiem 33 bija bez vecāku šķiršanās pieredzes, 53 ar vecāku šķiršanās pieredzi. Attiecību kvalitāte tika mērīta ar uztvertās attiecību kvalitātes aptauju (Perceived Relationship Quality Components, PRQC, Fletcher, Simpson, & Thomas, 2000). Pieaugušo piesaistes stils tika mērīts ar „Romantisko attiecību piesaistes dimensiju” aptauju ( Experiences in Close Relationships - Revised Inventory ECR –R, Brennan, Clark, Shaver, 2000). Attiecību kvalitātē tika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības starp jauniešiem, kuri nebija pieredzējuši vecāku šķiršanos un tiem jauniešiem, kas bija piedzīvojuši vecāku šķiršanos. Tāpat tika konstatētas negatīvas saistības starp apmierinātību ar attiecībām un piesaistes divām dimensijām.

The aim for this study was to examine if there are any diferencies between attachment two dimensions and romantic relationship satisfaction, comparing adult children of divorce (controlling the age when parental divorce took place) and adults without parental divorce experience. In addition, the aim was to examine the correlatins in groups between two attachment dimensions and romantic relationship satisfaction. In this study 85 respondents took part. 33 had no parental divorce experience, 52 had experienced parental divorce. Respondents were age was between 18 to 27 years (M=22.46, SD=0.84) Relationship satisfaction was examined using Perceived Relationship Quality Components inventory (PRQC) Fletcher, Simpson, & Thomas, 2000).Romantic relationship attachment two dimensions were examined using Experiences in Close Relationships Revised questionaire (ECR-R, Brennan, Clark, Shaver,2000). The results suggest that there are statistically significant differencies between those who have not experienced parental divorse and those who have. There were negative correlations between attachment dimensions and relationship quality. Key words: attachment style, young adults, parental divorce, romantic relationship quality
Attachment style in romantic relationships and relationship satisfaction for youth with or without experience of parental divorce
Keywords: Psiholoģija