Pierādījumi un to pārbaude procesā par noziedzīgi iegūtu mantu - Bārdiņš, Alvis (Latvijas Universitāte, 2022)
Pieaugošais skaits procesu par noziedzīgi iegūtu mantu prasa mūsdienu apstākļiem atbilstošos risinājumus efektīvai aizskartās mantas īpašnieka tiesību aizsardzībai tiesiskajā reglamentācijā. Nolūkā savlaicīgi atrisināt mantiskos jautājumus un ievērot procesa ekonomijas intereses rodas nepieciešamība izdalīt no krimināllietas materiālus par noziedzīgi iegūtu mantu un uzsākt par to procesu. Atšķirībā no kārtības, kad krimināllieta tiek izskatīta vispārējā procesā, šis process atdalāms, ja pierādījumu kopums dod pamatu uzskatīt par mantas iegūšanu no vai saistību ar noziedzīgu nodarījumu, vai krimināllietas nodošana tiesai saprātīgā laika periodā nav iespējama vai var radīt būtiskus neattaisnotus izdevumus. Kāds ir šajā procesā nepieciešamais pierādījumu apjoms un kāda ir to pārbaude, lai sasniegt kriminālprocesa mērķus? Turklāt, kas ir būtiski, kāds ir šī procesa mērķis un vai nav notikusi tā statusa maiņa? Šajā darbā tiks pētīti jautājumi par pierādījumiem un to pārbaudes veikšanu procesā, kas tiek izskatīts atbilstoši Kriminālprocesa likuma 59. nodaļai.

The rising number of proceedings regarding criminally acquired property requires solutions appropriate to modern legal regulations for the effective protection of the rights of the owner of the infringed property. In order to resolve financial matters in a timely manner and in the interests of the economy of proceeding, it is necessary to separate the materials from a criminal case regarding criminally acquired property and to initiate proceedings. Unlike the procedure where a criminal case is heard in a general proceeding, this process is separable if the total of evidence provides grounds to believe that the property is criminally acquired or related to a criminal offense, or due to objective reasons, that the transferral of the criminal case to court is not possible in a reasonable term and may cause substantial unjustified expenses. What is the amount of evidence required in this process and what is their verification to achieve the purposes of criminal proceedings? Moreover, what is important, what is the purpose of this process, and has it not been changed? This work examines the issues of evidence and verification of evidence in the process under Chapter 59 of the Criminal Procedure Law.
Evidences and its verification in process regarding criminally acquired property.
Keywords: Juridiskā zinātne; process par noziedzīgi iegūtu mantu; pierādījumi un to pārbaude; aizskartās mantas īpašnieks; predikatīvais noziedzīgais nodarījums