Psiholoģiskais raksturojums kā vēstījuma elements Kārļa Zariņa īsprozā - Šakina, Ieva (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā aplūkota Kārļa Zariņa īsproza, galveno uzmanību pievēršot psiholoģiskajam raksturojumam kā vēstījuma elementam. Darba mērķis ir: 1) apskatīt varoņu psiholoģisko raksturojumu un tā izpausmes veidus K. Zariņa īsprozā; 2) atklāt K. Zariņa īsprozas savdabību; Darbs sastāv no ievada, kurā pārskatīti K. Zariņa daiļrades pētnieku svarīgākie atzinumi, kā arī īsi aplūkoti pētījumā izmantotie teorētiskie materiāli; iztirzājuma pirmajā daļā apskatīti K. Zariņa īsprozas tipāži: pēclaika cilvēki un vieglie raksturi, otrajā – galvenie psiholoģiskā vēstījuma paņēmieni. Galvenais secinājums ir: K. Zariņa savdabīgo varoņu raksturu būtiskākais atklāsmes veids ir psiholoģiskais tēlojums, kas atklāj to iekšējo pasauli, dzīves apstākļus un nespēju dzīvot reālajā laikā. Atslēgvārdi: raksturs īsprozā, Kārlis Zariņš, psiholoģiskais elements.

In this bachelor paper the short prose of Kārlis Zariņš is discussed, main focus being on psychological characterization as an element of narrative. The aims of this bachelor paper are: 1) to look at psychological characterization and these vehicles in the short prose of K. Zariņš; 2) to discover the uniqueness of the short prose of K. Zariņš. The bachelor paper consists of introduction, where the primary ideas of the scholars studying the writing of K. Zariņš are reviewed, and also the materials used in this research are mentioned; the first part is dedicated to two types of person’s existent in the short prose of K. Zariņš: after-time people and light characters, second part – techniques of psychological narrative. The main conclusions are, that the most important means of revealing characters of specific heroes in the short prose of K. Zariņš is a psychological narrative, which reveals their inner world, living conditions and incapability to live in the real time. Keywords: character in the short prose, Karlis Zariņš, psihological element.
Psychological Characterization as a Narrative Element in Short Prose of Kārlis Zariņš
Keywords: Filoloģija