Datortomogrāfijas pielietojums biomehānisko jostas daļas mugurkaula traumu diagnostikā - Kazanceva, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma – datortomogrāfijas (DT) nozīme biomehānisko jostas daļas mugurkaula traumu diagnostikā. Tēmas aktualitāti nosaka pieaugošais pacientu skaits ar mugurkaula jostas daļas biomehāniskajām traumām, kā arī nepieciešamība pēc precīzas un efektīvas diagnostikas metodes. Šī metode arvien biežāk tiek pielietota traumatoloģijā, kas uzsver tēmas nozīmīgumu mūsdienu medicīnas praksē. Darba mērķis ir izpētīt datortomogrāfijas pielietojumu biomehānisko jostas daļas mugurkaula traumu diagnostikā. Pētniecības uzdevumi ir analizēt jostas daļas mugurkaula biomehāniskos aspektus. Izpētīt DT iespējas un ierobežojumus biomehānisko traumu gadījumā un izvērtēt pētījumā iegūtos rezultātus. Izvirzīta hipotēze: Datortomogrāfija nodrošina augstāku diagnostisko precizitāti un efektivitāti jostas daļas biomehānisko traumu gadījumos nekā citas izmeklēšanas metodes. Pētniecības instruments: pacientu datortomogrāfijas izmeklējumu protokoli no VSIA “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca”. Pētniecības metode – kvantitatīvā, retrospektīvā datu analīze.

The bachelor thesis explores the significance of computed tomography (CT) in the diagnosis of biomechanical lumbar spine injuries. The relevance of the topic is determined by the increasing number of patients with biomechanical injuries in the lumbar region of the spine, as well as the need for precise and effective diagnostic methods. This imaging technique is increasingly applied in traumatology, which emphasizes the importance of the topic in modern medical practice. The aim of the thesis is to investigate the application of computed tomography in diagnosing biomechanical lumbar spine injuries. The research tasks are to analyze the biomechanical aspects of the lumbar spine, to examine the possibilities and limitations of CT in cases of biomechanical trauma, and to evaluate the results obtained in the study. The formulated hypothesis is that computed tomography ensures higher diagnostic accuracy and efficiency in cases of biomechanical lumbar spine injuries compared to other diagnostic methods. The research instrument consists of CT examination protocols of patients from the State Hospital of Traumatology and Orthopaedics (VSIA “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca”). The research method is a quantitative, retrospective data analysis.
Application of computed tomography in the diagnosis of biomechanical lumbar spine injuries
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; biomehāniskas traumas; jostas daļa; mugurkauls; diagnostika