Obligātā vakcinācija un iespēja izvēlēties - Makdonalda, Valērija (Latvijas Universitāte, 2009)
Vakcinācija jeb slimību aktīvā specifiska profilakse ir neatņemama veselības nodrošināšanas sastāvdaļa. Pateicoties profesionāli un veiksmīgi veiktai vakcinācijai, saslimstība ar infekcijas slimībām ir ievērojami samazinājusies. Interese par vakcināciju pieaug gan veselības aprūpes darbinieku gan ar medicīnu nesaistīto cilvēku vidū. Daudz nopietnāka ir kļuvusi attieksme pret bērnu vakcināciju. Mūsdienu informācijas laikmetā cilvēki var brīvi iepazīties ar dažādiem vakcinācijas faktiem un speciālistu viedokļiem, rezultātā, arvien vairāk vecāku visā pasaulē sāk apšaubīt imunizācijas valsts programmas politiku. Kamēr esošās vakcīnas ir pierādijušas savu efektivitāti, tās, retos gadījumos, spēj izraisīt arī nopietnas komplikācijas. Taču zinātnieki visā pasaulē uzsver, ka imunizācijas ieguvums ir daudz lielāks par risku. Lēmumu potēt vai nepotēt ir jāpieņem pašiem bērnu vecākiem, jo Latvijā noteiktās obligātas vakcinācijas prasības ir brīvprātīga vecāku izvēle. Lai cilvēki veiktu apzinātu izvēli, ikvienam ir jāsniedz informācija par ieguvumiem no vakcinācijas un iespējamiem sarežģījumiem. Šis darbs ir izmantojams bērnu vecāku viedokļa novērtēšanai, tas ļauj spriest par cilvēku nostāju bērnu vakcinācijas jautājumā konkrētā laikā un vietā. Darbs ir balstīts uz objektīvajiem teorētiskiem un pētījumā iegūtiem datiem. Atslēgvārdi: imunizācijas līmenis, vakcīnu drošība, vakcīnu efektivitāte, vakcinējamās personas tiesības, vecāku viedoklis.

Vaccination or active specific prophylaxis of diseases is an allienable health ensuring component. Thanks to a professionally and successfully performed vaccination, the morbility with infectious diseases has considerably diminished. Interest on vaccination is growing- both, among health care emloyees and medicine non-related people. Much more serious there has become attitude towards children’s vaccination. In our contemporary time people can freely acquaint themselves with various facts of caccination and views of speciālists, as a result, more and more parents througout the world begin to doubt the immunization state ptogram policy. Whlist existent vaccines have proved their efficiency, they, although rarely, may cause serious complications, too. But scientists around the world point that immunisation’s benefit is a lot bigger than risk. The decision either to vaccinate or not vaccinate should be adopted by children’s parents themselves, because in Latvia the defined compulsory requirements of vaccination is a voluntary choice of parents. Let the human would make an informed choice, everyone should furnish information on benefits from vaccination and possible complications. The present work is useable for assessment of choice made by children’s parents. It allows to judge on human’s opinion in the matter of childre’s vaccination within a concrete time and place. Work is based on objective theoretical data and data obtained in the research. Keywords: immunization level, vaccine safety, vaccine efficiency, right of a person’s who is to undergo vaccination, opinion of parents.
Mandatory vaccination and a possibility of choice
Keywords: Medicīna