SARS-CoV-2 rekombinantās vakcīnas izstrādāšana HBc VLP platformā - Nepryakhina, Anastasia (Latvijas Universitāte, 2023)
SARS-CoV-2 vīruss ir kļuvusi par vienu no aktuālākajām un svarīgākajām slimībām pasaulē 21.gadsimtā. Kopš Covid-19 parādīšanās, tā ir izraisījusi pandēmiju, kas ir ietekmē uz pasaules veselību, ekonomiku un sabiedrisko dzīvi. Darba pētīts rekombinantas vakcīna izstradašana uz HBc VLD platformas pret SARS-CoV-2. Kā nesējs tika izmantotas vīrusiem līdzīgas B hepatīta vīrusa daļiņas G genotips. Nesēja fragmenti ar kovid ieliktņiem iekšpusē tika ievietoti pETDuet-1 un pTRP plazmīdās. Tika veikta proteīnu ekspresija un tīrīšana. Iegūtie rezultāti parādīja, ka divu gēnu sistēma nedarbojas veiksmīgi, kā arī treptofāna sistēma. Visticamāk, problēma ir neoptimizētā datu nesējā.

The SARS-CoV-2 virus has become one of the most pressing and important diseases in the world in the 21st century. Since the emergence of Covid-19, it has caused a pandemic that has an impact on the world's health, economy and public life. The work investigated the development of a recombinant vaccine on the HBc VLD platform against SARS-CoV-2. Virus-like particles of hepatitis B virus genotype G were used as a carrier. Carrier fragments with covid inserts inside were inserted into pETDuet-1 and pTRP plasmids. Protein expression and purification were performed. The results obtained showed that the two-gene system does not work as well as the tryptophan system. Most likely, the problem is with the unoptimized media.
HBc VLP-based platform for the development of a recombinant vaccine prototype against SARS-CoV-2
Keywords: Bioloģija; SARS-CoV-2; Covid-19; slimība; rekombinantas vakcīnas; B hepatīt