Masonu tēma M. Osorgina romānā "Brīvmūrnieks". - Daņiļins, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs ir veltīts brīvmūrniecības filozofiskai un simboliskai koncepcijai, kura ir sastopamā M. Osorgina romānā «Brīvmūrnieks». Šāds romāns bija izvēlēts, jo tas īpaši precīzi atspoguļo brīvmūrniecības būtību. Īpaša uzmanība bija veltīta romāna telpas un laika analīzei, jo romānam piemīt specifiskā šo parādību uztvere. Tika analizēta visa romāna simbolika. Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā un otrajā daļā tiek analizēti teorētiskie jautājumi, savukārt visa treša daļa sastāv no praktiskas analīzes.

The bachelor paper is dedicated for the masonic philosophy and symbolism which we can find in M. Osorgin`s novel «Volniy kamenschik». This novel definitely reflects the essence of masonic fraternity. Particularly closely was analyzed novels aspects of space and time, because in freemasonry is quite specific view on those things. Also, was emphasized and described the basic symbolism of this novel. The work consists of three chapters. Two chapters are devoted to the theoretical information. However, in the third part is the practical analysis of this novel.
The Theme of Freemasonry in M. Osorgin`s Novel "Volniy kamenschik".
Keywords: Valodniecība; масонство; масонская символика; Осоргин; русская литература эмиграции