Cilvēka imūndeficīta vīrusa vertikālā transmisija - Zahare, Ieva (Latvijas Universitāte, 2011)
Kopsavilkums Tēmas aktualitāte: pamatojoties uz HIV infekcijas un ar to saistītās vertikālās transmisijas aktualitāti visā pasaulē, likās svarīgi apzināt šīs infekcijas izplatību Latvijas grūtnieču populācijā. Pētījuma mērķis: noskaidrot Latvijā esošo HIV inficēto grūtnieču psihosociālos faktorus – vecumu, izglītību, tautību dzīves vietu, nodarbinātību, laulību, partnera veselības stāvokli, grūtniecību un dzemdību skaitu, kaitīgos ieradumus un citas saslimšanas. Kādi profilaktiskie pasākumi tiek veikti Latvijā, lai samazinātu HIV infekcijas vertikālo transmisiju. Materiāli un metodes: retrospektīvā un aprakstošā pētījumā tika iekļautas 100 sievietes ar pierādītu HIV infekciju, kuras stacionētas uz dzemdībām Rīgas Dzemdību namā no 2008.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 30.novembrim. Tika analizēts psihosociālie faktori un profilaktiskie pasākumi HIV infekcijas vertikālās transmisijas samazināšanai Latvijā. Secinājumi: HIV inficētai grūtniecei vidējais vecums ir 27, 2 ± 5, 4 gadi un pamata vai vidējā izglītība. Visbiežāk tā pārstāv krievu tautību, dzīvo pilsētā un nestrādā. Šī sieviešu grupa, lielākoties, dzīvo nereģistrētā laulībā un apgalvo, ka viņas partneris ir vesels. Grūtniecība un dzemdības parasti nav pirmo reizi. Katrai otrajai ir kaitīgie ieradumi, viņas smēķē cigaretes, un katra ceturtā - lieto narkotikas. Lielākajai daļai ir vēl kāda hroniska saslimšana. Visbiežāk HIV infekcija kombinējas ar C vīrusa hepatītu, kas sastopams katrai otrajai. Tikai 70% (n=70) sievietes stājas grūtnieču uzskaitē un 60% (n=60) grūtniecības laikā saņem antiretrovirālo terapiju. No visām grūtniecēm, kurām nebija veikta antenatālā aprūpe, stacionējoties Rīgas Dzemdību namā, aptuveni 60% (n=18) sieviešu tika veikts HIV ekspress tests. Jaundzimušo aprūpe un krūts barošanas ierobežojumi tika ievēroti 100% atbilstoši vadlīnijām, ko nevar apgalvot par dzemdību vadīšanu, kad zidovudīns netika lietots gandrīz 40% (n=40) gadījumu. Plānota ķeizargrieziena operācija tika veikta 40% (n=40) gadījumu un pusei tā tika veikta atbilstoši vadlīnijām – 38. grūtniecības nedēļā.

Author: Ieva Zahare Scientific supervisor: Lektors, Dr. Jevgeņijs Kalējs Introduction: because of actuality about HIV infection and with it associated vertical transmission in the world seemed important to identify the prevelence of infection in pregnant women population in Latvia. Aim: determine psychosocial factors – age, education, nationalities, residence, employment, marriage, partners health, pregnancy and fertility rates, bad habits and other illness. Preventive measures to reduce perinatal HIV transmission in Latvian HIV infected women during pregnancy. Methods and materials: this was retrospective and descriptive study, which included 100 women with proven HIV infection and who were hospitalized for labor in Rīgas Dzemdību nams from 1. January 2008 to 30. November 2010. Analyzed were psihosocial factors about HIV infected pregnant women and preventive measures to reduce perinatal HIV transmission in Latvia. Conclusion: HIV infected pregnant woman average age is 27, 2 ± 5, 4 years and she has elementary or secondary education. Most often, it represents the Russian nationality, live in the city and do not work. This group of women mostly live in unregistered marriages, and claims that her partner is healthy. Pregnancy and childbirth are generally not the first time. Every second has addictions, she smokes cigarettes and each fours use drugs. Usually they have another chronic disease. HIV infection is most often combined with hepatitis C virus, which occurs every second women. Only 70% (n = 70) of pregnant women had antenatal care and 60% (n = 60) during pregnancy were receiving antiretroviral therapy. From all pregnant women who had not antenatal care, about 60% (n = 18) was conducted with HIV express test. Newborn care and breast feeding restrictions were met 100% according to the guidelines, which can not be said about management of labor, when zidovudine was not used in almost 40% (n = 40) of cases. Planned ceasarean section was performed in 40% (n = 40) of cases and half of them was performed according to the guidelines – in 38th week of pregnancy. -
Human immunodeficiency virus perinatal transmission
Keywords: Medicīna