Palieņu zālāju sekundārā sukcesija melnalkšņu augu sabiedrībās Ķīšezera piekrastē - Ločmele, Laura (Latvijas Universitāte, 2013)
Ķīšezera palienes joslā esošie zālāju biotopi strauji aizaug, veidojot melnalkšņu augu sabiedrības, tādejādi izmainot vispārējo veģetācijas struktūru un augu sugu sastāvu. Šī pētījuma mērķis ir aprakstīt Ķīšezera piekrastes veģetācijas izmaiņas un tās ietekmējošos faktorus melnalkšņu audžu veidošanās procesā. Pētījuma ietvaros raksturota kokaudzes vecuma un telpiskā struktūra, aprakstīta veģetācija,ievākti dati par abiotiskajiem rādītājiem kokaudzē. Iegūtie rezultāti parāda, ka pētītās kokaudzes savā starpā ir ļoti atšķirīgas. Tās variē no aptuveni 5 gadus vecām ļoti blīvām audzēm līdz aptuveni 20 gadus veciem samērā skrajiem melnalksnājiem. Pētījumā secināts, ka pieaugot kokaudzes vecumam, palielinās tās floristiskā daudzveidība un veģetācijas struktūra kļūst daudzveidīgāka. Pētījuma rezultāti liek secināt, ka jau 20 gadus vecs melnalksnājs ir sasniedzis staignāju mežiem raksturīgo struktūru. Atslēgas vārdi: Alnus glutinosa, sekundārā sukcesija, veģetācijas struktūra, ezera paliene

In floodplain of the Lake Ķīšezers wet and semi-wet grasslands turn into black alder communities, thus completely changing structure of lakeshore vegetation.The aim of the research is to describe changes in meadow vegetation structure of the lake Ķīšezers and factors that influence these changes. During this research tree age, vitality, woodland spatial structure, plant species composition and cover (%) was characterized. Results show that there is a difference in spatial and age structure between various alder patches. It changes from young (about 5 years old trees) and very dense stands to older (about 20 years old) and much more sparser alderwoods. It can bee concluded, that vegetation structure becomes more complex and floristic diversity gets higher with the growth of alder patch age.Results of this research suggest that 20 years old black alder patch is reached typical conditions. Keywords: Alnus glutinosa, alluvial meadow, secondary succession, spatial structure of vegetation
Secondary succession of alluvial grasslands to black alder communities on the coast of the Lake Ķīšezers
Keywords: Bioloģija