Psoriāzi ārstējošo zāļu aprite vairākās Latvijas aptiekās un kosmētikas loma psoriāzes aprūpē - Jēkabsone, Egija (Latvijas Universitāte, 2017)
Problēma: Psoriāze mūsdienās ir izplatīta iekaisuma ādas slimība. Ar psoriāzi slimo dažāda dzimuma un vecuma cilvēki. Psoriāze būtiski ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti. To var ārstēt ar lokāliem, sistēmiskiem līdzekļiem un papildus tiek lietoti dažādi kosmētiskie līdzekļi. Psoriāze ir nopietna sociāla problēma, kas skar vismaz 100 miljonus cilvēku visā pasaulē. Pētījuma mērķis: Veikt psoriāzi ārstējošo zāļu un kosmētisko līdzekļu apgrozījuma izpēti vairākās Latvijas aptiekās no 2014. gada janvāra līdz 2016. gada decembrim. Metode: Pētījums tika veikts 3 Latvijas aptiekās, ievācot un apkopojot apgrozījuma datus par lokāli, sistēmiski lietojamām zālēm un kosmētiskajiem līdzekļiem 2014./ 2016. gadā. Pētījuma ietvaros tika izveidota intervija ar dermatologu un aptaujas anketa psoriāzes pacientiem. Rezultāti: Psoriāzi ārstējošo zāļu apgrozījums 2014./ 2016. gadā katrā pilsētā ir atšķirīgs. Psoriāzi ārstējošo kosmētisko līdzekļu apgrozījums 2014./ 2016. gadā ir palielinājies par 31,11%. Pirktākās psoriāzi ārstējošās zāles atšķīrās katrā aptiekā. Visās aptiekās pirktākie kosmētiskie līdzekļi bija no Bioderma. Sezonalitāte ietekmē psoriāzi ārstējošo zāļu un kosmētisko līdzekļu apgrozījumu. Psoriāze sagādā diskomfortu ikdienā 72% respondentu. 52% respondentu ir apmierināti ar savu šī brīža saņemto terapiju.

Background: Nowadays psoriasis is common inflammatory skin disease. With psoriasis suffer people from different sex and age. Psoriasis significantly affects a person's quality of life. It can be treated with topical, systemic agents, and in addition are used in a variety of cosmetics. Psoriasis is a serious social problem that affects at least 100 million people worldwide. Study aim: To take psoriasis treating medicine and cosmetic products turnover studies in several Latvian pharmacies from January 2014 to December 2016. Methods: The study was conducted in 3 Latvian pharmacies collecting and compiling the data on the turnover in local, systemic medicine and cosmetic products in 2014./ 2016. In this study were created an interview with a dermatologist and a questionnaire in psoriasis patients. Results: Psoriasis treating medicine turnover in 2014./ 2016 is different in every city. Psoriasis treating cosmetic products turnover in 2014./ 2016 increased by 31.11%. Best selling psoriasis treating medicine varied in pharmacys. All pharmacies best selling cosmetic products was from Bioderma. Seasonality affects psoriasis treating medicine and cosmetics turnover. Psoriasis causes discomfort on a daily basis, 72% of respondents. 52% of respondents are satisfied with their now received therapy.
Psoriasis treating medicine turnover in several Latvian pharmacies and cosmetics role in psoriasis care
Keywords: Farmācija; psoriāze; zāļu aprite; lokālā terapija; kortikosteroīdi; sistēmiskā terapija