Dubultspiralizēto RNS modulējošās īpašības perifēro asiņu mononukleārās šūnās un audzēju šūnās - Mandrika, Laima (Latvijas Universitāte, 2016)
Dubultspiralizētā RNS (dsRNS) darbojas kā iedzimtās un adaptīvās imūnatbildes aktivators. Larifāns ir Latvijā ražots farmaceitisks produkts, kas satur bakteriofāga izcelsmes dsRNS molekulas. PolyI:C ir viens no plaši pētītiem dsRNS sintētiskajiem analogiem. Bakalaura darba mērķis bija noraksturot dsRNS inducēto citokīnu spektru un limfocītu subpopulācijas ex vivo kultivētās mononukleārās šūnās, kā arī izvērtēt dsRNS ietekmi uz vēža šūnu mitotisko aktivitāti. Abas darbā analizētās dsRNS neizraisīja statistiski būtiskas izmaiņas galvenajās limfocītu populācijās, toties palielināja CD95, CD38, IFN-γ ekspresiju. Novēroja 13 dažādu molekulu indukciju, kā arī IL-16 supresiju Larifāna un PolyI:C klātbūtnē. Dažādas Larifāna frakcijas līdzīgi ietekmēja hemokīnu koncentrācijas palielināšanos, bet TNF-α indukcija bija visspēcīgākā F3 ietekmē. No 13 vēža šūnu līnijām, aizkuņģa dziedzera un olnīcu vēža šūnu kultūrās mitožu skaits statistiski būtiski samazinājās Larifāna klātbūtnē.

Double-stranded RNA (dsRNA) activates innate and adaptive immunity. Lariphan is a pharmaceutical product made in Latvia, which contains a bacteriophage drived dsRNA molecules. PolyI:C is one of the most extensively studied synthetic dsRNA analogues. The aim of this study was to characterize dsRNA induced cytokine spectrum and lymphocyte subpopulations in ex vivo cultivated mononuclear cells, as well as to evaluate dsRNA effect on cancer cell mitotic activity. Both dsRNA analyzed did not cause statistically significant changes in the main lymphocyte populations, but increased CD95, CD38, IFN-γ expression. 13 different molecule induction and IL-16 suppression was observed in the presence of Lariphan and PolyI:C. Various Lariphan fractions affected chemokine concentration in a similar manner, however TNF-α induction was at it highest in the presence of F3. Out of the 13 cancer cell lines used, only in pancreatic and ovarian cancer cell cultures the number of mitosis statistically significantly decreased in the presence of Lariphan.
Double-stranded RNA modulatory effects on peripheral blood mononuclear cells and on cancer cells
Keywords: Bioloģija; Larifāns; PolyI:C; Citokīni; Limfocītu subpopulācijas; dsRNS