Neformālās izglītības metodes motivācijas veicināšanai spāņu valodas stundās 10. klasē. - Ādmine, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarba mērķis ir izvērtēt neformālās izglītības metožu ietekmi uz motivācijas veicināšanu spāņu valodas stundās 10. klasē. Teorētiskajā daļā apskatīta spāņu valodas popularitāte Latvijā, jauniešu psiholoģija un motivācija, formālās un neformālās izglītības atšķirības, neformālās izglītības metožu integrēšana skolās. Empīriskā daļā ietver divas aptaujas un fokusgrupas diskusija ar Talsu Valsts ģimnāzijas skolēniem. Rezultāti liecina, ka neformālās metodes uzlabo motivāciju, sekmējot pozitīvu atmosfēru, piederības un autonomijas sajūtu. Taču, lai tās būtu efektīgas, skolotājiem jānodrošina skaidras instrukcijas un laiks atgriezeniskajai saitei. Darbā izteikti priekšlikumi izstrādāt mācību priekšmeta standartu, pielāgot pieejas skolēnu interesēm, piedāvāt radošus un praktiskus uzdevumus, kā arī informēt par spāņu valodas lietderīgumu Latvijā.

The aim of the diploma thesis is to evaluate the impact of non-formal education methods on the motivation of 10th-grade students to learn the Spanish language. The theoretical part examines the growing popularity of Spanish in Latvia, youth psychology and motivation, differences between formal and non-formal education, and the integration of non-formal methods in schools. The empirical part includes two surveys and a focus group discussion with students from Talsi State Gymnasium. The results show that non-formal methods enhance motivation by promoting a positive atmosphere, a sense of belonging, and autonomy, though teachers must provide clear instructions and time for feedback. The thesis presents proposals to develop a subject standard, adapt approaches to student interests, offer creative and practical tasks, and raise awareness about the usefulness of the Spanish language in Latvia. Keywords: Spanish language acquisition in Latvia, development of youth psychology, student motivation, non-formal education.
Non-Formal Education Methods To Enhance Motivation in Spanish Lessons in Grade 10.
Keywords: Izglītības zinātnes; spāņu valodas apguve Latvijā; jauniešu psiholoģijas attīstība; skolēnu motivācija; neformālā izglītība