Botāniskā koda elementi austrumslāvu folklorā. - Loginova, Anna (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir veltīts rudzupuķes un vībotnes kā augu koda elementu tēlu pētījumam austrumslāvu folklorā. Darba mērķis ir izpētīt šo augu tēlus dažādos austrumslāvu folkloras aspektos un konstatēt to nozīmi austrumu slāvu priekšstatā. Tiek analizētas rudzupuķes un vībotnes funkcijas un simbolika, pamatojoties uz austrumu slāvu teritorijā reģistrētajiem augu fitonīmiem, mitoloģiskajiem priekšstatiem par to izcelsmi, kā arī liecībām par šo augu izmantošanu rituālos, tautas medicīnā un maģijā. Darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā tiek izklāstīti teorētiski jēdzieni kas ir nepieciešami pētījuma saprašanai. Otrajā un trešajā secīgi tiek konstatēti rudzupuķu un vībotnes funkcijas un semantika. Pētījums var ieinteresēt filologus, folkloristus, kā arī ikvienu etnobotānikas jautājumu ieinteresētu.

The bachelor paper is devoted to the research of image of cornflower and wormwood as botanical code elements in East Slavic folklore. The aim of the study is to explore those botanical images in multiple East Slavic folklore aspects and state the importance of those herbals in the view of the East Slavs. The author analyses functions and semantics of a cornflower and wormwood based on the common names and mythological notion about the origin of those herbals that have been registered on East Slavic territory, farther got analyzed records of cornflower and wormwood usage in rituals, folk medicine and magic. The study consists of three chapters. First chapter consist of theoretical questions that are necessary for better understanding of the research. In the first and second chapters are stated and surveyed functions and semantics of cornflower and wormwood. The bachelor paper may be interesting for philologists, folklorists, as well as any interested in ethnobotany.
Elements of the Botanical Code in East Slavic Folklore.
Keywords: Valodniecība; ботанический код культуры; восточнославянский фольклор; василек; полынь