Izglītība ieslodzījuma vietās - Bondars, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma mērķis bija izpētīt un noskaidrot izglītības nozīmi ieslodzīto resocializācijas procesā. Darba uzdevumi apkopot ieslodzījuma vietu izglītības procesa reglamentējošos normatīvos aktus, kā arī iepazīties ar resocializāciju, rehabilitāciju un sociālās uzvedības korekciju Latvijas cietumos. Atspoguļots pētījums, kas ir veikts Valmieras slēgtā režīma cietumā un rekomendācijas, ko būtu nepieciešams uzlabot, lai ieslodzījuma vietas savu darbu veiktu produktīvāk. Pētījums parāda, ka LR ieslodzījuma vietās jau vairākus gadus tiek veikta resocializācija, ieslodzītajiem tiek sniegta iespēja iegūt izglītību, saņemt profesionālu psiholoģisko un medicīnisko atbalstu, kā arī gūt iemaņas, kas palīdzēs atrast darbu pēc soda izciešanas termiņa. Tomēr, vēl aizvien pastāv daudzas neatrisinātas gan finansiāla rakstura problēmas, gan problēmas, kas skar pedagogu trūkumu. Atslēgas vārdi – resocializācija, sociālā korekcija, sociālā rehabilitācija, normatīvie akti.

The aim of the research was to investigate and find out the meaning of education in the process of re-socialization. The aim of the Bachelor’s Paper was to look experience in prison where re-socialization, rehabilitation, and social behaviour correction is carried out, and to compile the legislation associated laws of educational process in prisons. Represented research, taken in Valmiera closed regime prison, and recomendations for productivity improvement in custody institutions. The research proves that re-socialization has been done in prisons of the Republic of Latvia for several years, which gives a possibility for prisoners to get education and professional psychological and medical support, as well as acquire new skills which will help in finding a job after the sentencing. Still there are many unsolved financial and the lack of the staff problems. Key words - re-socialization, social remedial education, social rehabilitation, legislation.
Education in prisons
Keywords: Juridiskā zinātne