Moderno datu apstrādes metožu pielietošana metomidīna un medetomidīna kristālisko formu pētījumos - Veldre, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2008)
Moderno datu apstrādes metožu pielietošana detomidīna un medetomidīna kristālisko formu pētījumos. Veldre K., darba vadītājs Dr.chem., asoc. prof. Actiņš A.. Maģistra darbs. 66 lappuses, 41 attēls, 8 tabulas, 60 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. Darba teorētiskajā daļā aplūkota informācija par polimorfajām formām, to pētīšanas metodēm, rentgendifraktometriju un tās izmantošanu organisko savienojumu struktūras noteikšanai. Praktiski noteikta struktūra detomidīna un medetomidīna hidrohlorīdu kristāliskajām formām. Darbā veikti farmaceitiski aktīvas vielas – detomidīna hidrohlorīda kristālisko formu pāreju kinētikas pētījumi ar mērķi noteikt ūdens tvaika spiedienus un temperatūras, pie kurām abas detomidīna hidrohlorīda kristāliskās formas ir līdzsvarā. Pārvērtību ātruma konstanšu noteikšanai izmantota optimizācijas metode. DETOMIDĪNS, MEDETOMIDĪNS, DETOMIDĪNA HIDROHLORĪDS, MEDETOMIDĪNA HIDROHLORĪDS, POLIMORFĀS FORMAS, PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA, TOPAS Moderno datu apstrādes metožu pielietošana detomidīna un medetomidīna kristālisko formu pētījumos. Veldre K., darba vadītājs Dr.chem., asoc. prof. Actiņš A.. Maģistra darbs. 66 lappuses, 41 attēls, 8 tabulas, 60 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. Darba teorētiskajā daļā aplūkota informācija par polimorfajām formām, to pētīšanas metodēm, rentgendifraktometriju un tās izmantošanu organisko savienojumu struktūras noteikšanai. Praktiski noteikta struktūra detomidīna un medetomidīna hidrohlorīdu kristāliskajām formām. Darbā veikti farmaceitiski aktīvas vielas – detomidīna hidrohlorīda kristālisko formu pāreju kinētikas pētījumi ar mērķi noteikt ūdens tvaika spiedienus un temperatūras, pie kurām abas detomidīna hidrohlorīda kristāliskās formas ir līdzsvarā. Pārvērtību ātruma konstanšu noteikšanai izmantota optimizācijas metode. DETOMIDĪNS, MEDETOMIDĪNS, DETOMIDĪNA HIDROHLORĪDS, MEDETOMIDĪNA HIDROHLORĪDS, POLIMORFĀS FORMAS, PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA, TOPAS

Utility of Modern Data Processing Methods in the Study of Metomidine and Medetomidine Crystal Forms. Veldre K., supervisor Dr. Chem., asoc. prof. Actiņš A.. Master’s thesis, 66 pages, 41 picture, 8 tables, 30 literature references, 6 appendices. In Latvian. Theoretical part of this work contains information about polymorphic forms, about methods for investigation of polymorphic forms, about x-ray diffractometry and its use in structure determination for organic compounds. The crystal structures of medetomidine and detomidine hydrochlorides were investigated using x-ray diffraction powder diffraction. In this study the transition kinetics of the polymorphic forms of medetomidine and detomidine hydrochlorides were investigated in order to relate water vapour pressure and temperature to the equilibrium state of crystalline forms. Transition rate constants were determinated by an optimization method. DETOMIDINE, MEDETOMIDINE, DETOMIDINE HYDROCHLORIDE, MEDETOMIDINE HYDROCHLORIDE, POLIMORFIC FORMS, X-RAY POWDER DIFFRACTOMETRY, TOPAS
Utilty of Modern Data Processing Methods in the Study of Metomidine and Medetomidine Crystal Forms
Keywords: Ķīmija