Brīvības atņemšanas soda piemērošana nepilngadīgajiem - Ēķe, Elīna Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā ir analizēta brīvības atņemšanas soda piemērošana nepilngadīgām personām. Darbs ir izstrādāts ar mērķi veikt padziļinātu izpratni par nepilngadīgas personas izdarītu noziedzīgu nodarījumu, kas rezultējas brīvības atņemšanas soda piemērošanā, noskaidrojot, kā vēsturiski ir mainījies regulējums, kādos gadījumos tiek piemērots brīvības atņemšanas sods nepilngadīgajiem, vai tas ir atbilstošs un kādas atšķirības tiek paredzētas, salīdzinājumā ar pilngadīgu personu. Darba mērķis tika sasniegts ar uzdevumiem, proti, tika izpētīta brīvības atņemšanas soda piemērošanas nepilngadīgajiem vēsturiskā attīstība, izpētīts nepilngadīgas personas jēdziens, brīvības atņemšanas soda mērķis un jēdziens, tā piemērošana nepilngadīgām personām, analizēta tiesu prakse un izptētīts ārvalstu regulējums attiecībā uz brīvības atņemšanas soda piemērošanu nepilngadīgām personām, veicot salīdzinājumu ar Latvijas regulējumu. Darba noslēgumā tika izvirzīti secinājumi par brīvības atņemšanas soda piemērošanu nepilngadīgajiem, kā arī tika sniegti priekšlikumi nepilngadīgo noziedzības novēršanā.

The bachelor's thesis analyzes the application of imprisonment to minors. The work is designed to provide an in-depth understanding of the criminal offense committed by a juvenile resulting from the application of a custodial sentence, by examining how the regulation has changed historically, in which cases custodial sentences are applied to juveniles, whether it is appropriate and what differences are envisaged with an adult. The aim of the work was achieved by the tasks, namely, the historical development of imprisonment for minors, the concept of juvenile, the purpose and concept of imprisonment, its application to minors, case law and foreign regulation regarding the application of imprisonment to minors in comparison with the Latvian regulation. At the end of the work, conclusions were drawn on the application of imprisonment to juveniles, as well as proposals for the prevention of juvenile delinquency were provided.
Imposition of a custodial sentence on minors
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgais; brīvības atņemšanas soda piemērošana nepilngadīgajiem; noziedzīgs nodarījums; kriminālatbildība