Vides interešu aizsardzība ar populārsūdzību administratīvajā tiesā - Veigule, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
No Satversmes 115.panta izriet valsts objektīvais pienākums nodrošināt efektīvu vides aizsardzību sistēmu. Nozīmīgs šīs sistēmas elements ir Vides aizsardzības likuma 9.panta trešajā daļā sabiedrībai piešķirtās tiesības vērsties tiesā vides aizsardzības interesēs ar populārsūdzību (actio popularis), kas Latvijā ir joprojām ir maz pētīts jautājums. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt populārsūdzības kā vides aizsardzības līdzekļa pielietojamību un efektivitāti Latvijas tiesību sistēmā. Lai realizētu bakalaura darbā izvirzīto mērķi, tika analizētas tiesības vērsties tiesā vides interesēs un populārsūdzības institūts Latvijā. Iegūtie rezultāti liecina ka populārsūdzība var darboties kā efektīvs vides aizsardzības līdzeklis, bet ir arī identificējamas problēmas, kas norāda uz nepieciešamu pilnveidot šo tiesību institūtu.

Article 115 of the Satversme establishes the objective duty of the state to ensure an effective environmental protection system. An important element of the environmental protection system is the right granted to the public by Sect.9(3) of Environmental Protection Law to appeal to the court in the interests of environmental protection with actio popularis, which is still a little-studied issue in legal literature in Latvia, especially in the context of it as an environmental protection measure. The aim of the bachelor's thesis is to determine the applicability and effectiveness of actio popularis as an environmental protection measure in the Latvian legal system. To achieve the objective set in the bachelor's thesis, the right to apply to court in the interests of the environment and the institution of actio popularis in Latvia were analyzed. The results obtained show that actio popularis can act as an effective means of environmental protection, but there are also identifiable problems that indicate the need to improve this legal institution.
Protection of environmental interests through actio popularis in administrative court
Keywords: Juridiskā zinātne; populārsūdzība; vides aizsardzība; pieeja tiesai; vides tiesības