Organizācijas iekšējo faktoru izpēte - Rumpe, Maija (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt uzņēmuma organizācijas kultūru un tās ietekmi uz darbinieku motivāciju. Bakalaura darba uzdevumi ir Izpētīt teorētisko bāzi: •kas saistīta ar organizācijas kultūru (E. Šeina organizācijas kultūras līmeņu iedalījums), •kas saistīta ar darbinieku motivāciju (A. Maslova vajadzību hierarhija, F. Hercberga divu faktoru teorija). 1)Iepazīties ar uzņēmumā izstrādātajiem materiāliem un informāciju. 2)Izstrādāt interviju jautājumus, veikt lauku pētījumu. 3)Veicot intervēšanu: •atspoguļot konkrētā uzņēmuma organizācijas kultūru, •noteikt darbinieku galvenos darba motivējošos faktorus. 4)Intervijās iegūtās informācijas rezultātu interpretācija, apkopošana. 5)Secinājumu un rekomendāciju izstrāde. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās daļas, kurā tiek aplūkota organizācijas kultūra, tās jēdzienu skaidrojums, E. Šeina organizācijas kultūras līmeņu iedalījums. Darbinieku motivācija, tās jēdzienu skaidrojums, A. Maslova vajadzību hierarhija, F. Hercberga divu faktoru teorija. Šo teoriju pamatnostādnes tiks izmantotas darba otrajā daļā, veidojot interviju jautājumus, aprakstot uzņēmuma organizācijas kultūru. Bakalaura darba otrajā daļā tiek aprakstīta pētījuma gaita un iegūto rezultātu apstrāde. Noslēgumā tiek izdarīti secinājumi. Pētījuma pielikumā ir intervijās uzdoto jautājumu saraksts, tiks aprakstīta uzņēmumā pieejamā informācija. Bakalaura darbā tiek izmantota aprakstošā pētījuma metode, kvalitatīvās ( daļēji strukturētās intervijas, novērojums). Aprakstošā metode dod iespēju pielietot un izmantot jau esošās zinātniskās atziņas un teorijas, aprakstīt izvirzītā mērķa sīkāku, detalizētāku izpēti. Kvalitatīvās pētījuma metodes tiks izmantotas empīriskajā daļā, lai precizētu uzņēmuma darbinieku viedokļus par organizāciju kultūras veidošanos uzņēmumā. Novērojums tiks izmantots, lai apskatītu organizāciju kultūras ārējās izpausmes. Pētījumā tiek izmantota Latvijas bibliotēkās pieejamā literatūra, kā arī uzņēmumā “A” pieejamā informācija un izstrādātie materiāli.

Organizational culture is the personality of the organization. Culture is comprised of the assumptions, values, norms and tangible signs (artifacts) of organization members and their behavior. The theme of bachelor graduation paper: Investigation of internal factors of organization. The purpose of this project is to find out what kind of organizational culture is in enterprise and how organizational culture affect officials work motivation. Tasks of this work are following: 1.The description of the theoretical part and conception definition. 2.To clear up officials opinion about work motivation. 3.To clear up officials opinion about organizational culture. The project contains two parts: theoretical part and practical part. In the theoretical part is described hypothesis and defined main ideas – organizational culture, work motivation. Applied theories have been examined by such authors as A. Maslovs, F. Hercbergs, I. Forands, E. Šeins as well as other authors work papers. The practical part gives an analysis of official’s opinion about organization culture and work motivation. In a Practical part have been applied such research methods as qualitative sociology method, as interview. Officials had an interview using qualitative sociology study methods this way expressing their attitude. Hypotheses prove not true partly, because organizational culture isn’t only material affect officials work motivation.
The scale of the values for youth
Keywords: Socioloģija