Bioloģiski aktīvo vielu izvērtējums un salīdzinājums spirulīnas saturošos farmaceitiskajos produktos - Freiberga, Zita (Latvijas Universitāte, 2018)
Bioloģiski aktīvo vielu izvērtējums un salīdzinājums spirulīnas saturošos farmaceitiskajos produktos. Freiberga, Z., darba vadītāja: docente, Dr. Chem Ilva Nakurte. Maģistra darbs, 75 lappuses, 35 attēli, 20 tabulas, 129 literatūras avoti. Latviešu valodā. Maģistra darbā tika apkopota informācija par spirulīnu, tās ķīmisko sastāvu, analīzes metodēm un farmakoloģisko iedarbību. Darbā izvērtēts spirulīnas ķīmiskais sastāvs Latvijā pieejamos uztura bagātinātājos un savstarpēji salīdzināta to antiradikālā aktivitāte, kopējais fenolo savienojumu un dzelzs jonu daudzums, kā arī aminoskābju, pigmentu un lipīdu saturs. Iegūtie rezultāti apstiprina maģistra darbā izvirzīto hipotēzi, ka spirulīnas saturošo, patērētājam pieejamo, uztura bagātinātāju sastāvs savā starpā atšķiras.

Evaluation and comparison of biologically active substances in spirulina-containing pharmaceutical products. Freiberga, Z., assistant professor, Dr. chem. Ilva Nakurte. Master thesis, 75 pages, 35 figures, 20 tables, 129 literature references. In Latvian. In the master thesis various sources of literature about spirulina, its chemical composition, analytical methods, and pharmacological effects were summarized. In the practical part of this thesis the chemical composition of spirulina, their antiradical activity, total amount of phenolic compounds, content of iron ions, amino acids, pigments and lipids in nutritional supplements available in Latvia were evaluated. The obtained results confirm the hypothesis of the master's thesis that the composition of spirulina containing dietary supplements varies among themselves.
Evaluation and comparison of biologically active substances in spirulina-containing pharmaceutical products
Keywords: Ķīmija; Spirulīna; Ķīmiskais sastāvs; Farmakoloģiskā iedarbība; Aminoskābes; Fenolie savienojumi