Efedrīna saturošās ekstemporālās zāļu formas aptiekās "Smiltenes aptieka 2" un "Jaunā Valmieras aptiekā" - Bormane, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Efedrīns medicīnā tiek lietots kā īsas darbības pret iesnu līdzeklis jeb dekongestants. Darbā ir apkopota informācija par zāļu gatavošanas tiesisko regulējumu Latvijā, ekstemporālām zāļu formām, informācija par efedrīna hidrohlorīdu saturošiem deguna pilieniem un ziedēm, vēstures informācija par aptiekām - "Smiltenes aptieka 2" un " Jaunā Valmieras aptieka". Darba mērķis ir salīdzināt "Smiltenes aptieka 2" un " Jaunā Valmieras aptieka" kopējo ekstemporāli pagatavoto zāļu formu skaitu 2014. gadā, nosakot cik un pēc kādiem priekšrakstiem ir pagatavoti deguna pilieni un deguna ziedes, kuru aktīvā viela ir efedrīns. Apkopojot rezultātus, var secināt, ka aptieka "Jaunā Valmieras aptieka" skaita ziņā veica lielāku ekstemporālo zāļu recepšu pieņemšanu un zāļu izgatavošanu 2014. gadā, tie ir 79% jeb 2341 receptes, salīdzinājumā ar aptieku "Smiltenes aptieka 2" – 21% jeb 599 receptes.

Ephedrine medicine is used as a short-acting remedy against colds or decongestants. This paper consists of summarized information about legal regulation in preparation of medicine in Latvia, extemporal forms of medicine, information about active substances in nose drops. Summarized historical and characteristical information about "Smiltenes aptieka 2" and "Jaunā Valmieras aptieka" pharmacies. Purpose of this paper o summarize and to compare pharmacy "Smiltenes aptieka 2" and pharmacy "Jaunā Valmieras aptieka" common number of extemporal prescriptions in 2014. Summarizing the results, it can be concluded that the pharmacy "Jaunā Valmieras aptieka" outnumbered amount of received and produced extemporal medicine prescription in 2014, that is 79%, or 2341 recipes, comparing with "Smiltenes aptieka" pharmacy - only 21%, or 599 recipes.
Extemporal medicine forms contained by ephedrine in "Smiltenes aptieka 2" and " Jaunā Valmieras aptieka" pharmacies
Keywords: Farmācija; aptieka; ekstemporālā receptūra; deguna pilieni; efedrīna hidrohlorīds