Metaforu analīze finanšu rakstos - Oficiere-Čakste, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī pētījuma mērķis ir noteikt kā konceptuālā metafora sekmē tekstuālo kohēziju un koherenci un veicina teksta loģisko sakarību. Par empīriskās analīzes pētāmo objektu izvēlēts finanšu diskurss, jo metaforiskie koncepti ir būtiska daļa no ekonomikas un finanšu nozarē izmantotās valodas. Pētījums veikts izmantojot kvalitatīvo diskursa analīzi. Šī metode izvēlēta, lai nodrošinātu padziļinātu katra izvēlētā raksta analīzi un, lai noteiktu kā kohēzija un koherence tiek panākta katrā tekstā. Rezultāti norāda, ka viena vai vairāku metaforisko konceptu klātbūtne tekstā sekmē diskursa tekstuālo kohēziju un koherenci. Kohēzija tiek panākta izmantojot referenci, vairākkārtēju leksisko elementu atkārtojumu un vārdkopu veidošanu, kas palīdz nodrošināt saikni starp teksta virsmas elementiem, kuri saistīti ar metaforiskajiem konceptiem. Turpretim koherence lielākoties tiek sasniegta tekstā izmantojot vienu galveno konceptuālo metaforu, kas sistemātiski savieno gan avota gan mērķa domēnus, kā arī izmantojot vairākas konceptuālās metaforas, kas ir savstarpēji saistītas balstoties uz bāzes metaforas un pakārtoto metaforu vai paralēlo struktūru. Pētījums uzskatāmi parāda, ka metaforiskie izteicieni un konceptualizācija finanšu diskursā ne tikai palīdz izskaistināt tekstu, bet arī pastiprina teksta struktūru un kompozīciju.

The aim of this research is to determine how conceptual metaphor ensures textual cohesion and coherence thus contributing to the logical unity of the text. The discourse of finance is selected as the field for the empirical analysis, as metaphorical concepts are an essential part of the language of finance and economics. The research is conducted by applying qualitative discourse analysis. This method is selected to provide an in-depth analysis of each of the selected articles to determine how cohesion and coherence are established in each individual text. The results indicate that the presence of one or more conceptual metaphors in the text contributes to the overall textual cohesion and coherence of the discourse. The cohesion is established through the use of reference, reiteration and collocation that help to ensure the links between the surface elements related to the metaphorical concepts expressed in the text. However, coherence is mainly ensured either by the presence of one general metaphor that systematically links both source and target domains, or by various conceptual metaphors that are linked through base metaphor and sub-metaphor relation or parallel structures. The research demonstrates that metaphorical expressions and conceptualization in the discourse of finance do not only contribute to the ornamentation of the text, but also add to the overall structure and composition of the text.
Analysis of Metaphors in Finance Articles
Keywords: Valodniecība; konceptuālā metafora; kohēzija; koherence; finanšu diskurss