Jaunu 1,4 - dihidropiridīna atvasinājumu ietekme uz atmiņas procesiem žurkām - Pavasare, Marta (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienu intensīvais dzīves ritms un ikdienas stress nelabvēlīgi ietekmē organismu. Cilvēki piekopj neveselīgu dzīvesveidu. Arvien jaunākiem cilvēkiem konstatē hroniskas saslimšanas, kuru ārstēšanā ilgstoši ir jālieto zāles. Zāļu lietošana un stress bojā atmiņu. Bojāta atmiņa traucē cilvēkam pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas. Tāpēc tiek meklēti jauni līdzekļi kognitīvo funkciju uzlabošanai, kas būtu vēl efektīvāki, ar mazāku toksiskumu un blaknēm. Iepriekšējos pētījumos 1,4-dihidropiridīni (DHP) ir uzrādījuši neiroprotektīvas īpašības. Šajā darbā pētījām jaunus Latvijas Organiskās sintēzes institūtā sintezētus 1,4-dihidropiridīnu savienojumus, kas satur N-propargilgrupu (D3-69, D3-72, D3-72-2) vai adamantilgrupu (AV-6-93). Bez tam D3-72-2 satur arī dodecilpiridīnija grupu. Kā atsauces vielas izmantojām amantadīnu, rasagilīnu (propargilgrupu saturošu antidepresantu),kontrolei fizioloģisko šķīdumu.Farmakoloģiskos testos noskaidrojām to ietekmi uz atmiņu procesu veidošanos žurkām.

Nowadays intense rhythm of life and eveyday stress affects the organism. People are pursuing an unhealthy lifestyle. More young people have got chronic diseases and had to take medicine for long term. Medicines and stress damage memory. Damaged memory interferes with a person to perform his or her functions perfectly. Therefore new resources to improve cognitive function are being searched for years. They should be more effective, with less toxicity and side effects. Previous studies of 1,4-dihydropyridine (DHP) derivatives have shown their neuroprotective properties. The present study was devoted to the pharmacological investigation of novel DPH coumpounds containing N-propargylgroup (D3-69, D3-72, D3-72-2) and adamantylgroup (AV-6-93) synthesised at Latvian Institute of Organic Synthesis. D3-72-2 also contains the dodecylpyridiniumgroup. Compounds were administered intraperitoneally to rats for 7, 14 days. Control groups received saline and/or reference drugs amantadine, rasagiline.
Influenece of novel 1,4-dihydropyridine derivatives on rats memories procesies
Keywords: Farmācija