Kāzu grafiskās stilistikas tradīcijas Latvijā 20.gadsimta otrajā pusē - Blaževica, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Eiropas kāzu tradīcijas veidojušās uz vienotas vēsturisko vērtību un tradīciju bāzes. Atsevišķu teritoriju vēsturiskie likteņi nenoliedzami ietekmējuši arī šo teritoriju kāzu grafiskās noformēšanas tradīcijas. Rietumeiropa 20.gs. 2. pusē ātri vien pazaudēja iepriekš iegūto individualitāti, noformējums kļuva rūpniecisks, visiem vienāds. Latvijas īpašais politiskais statuss 20.gs. 2. pusē ietekmēja to, ka kāzu vizuālā noformējuma tradīcijās piedzīvoja uzplaukumu. Kāzas šajā laikā bija vienas no politiskās varas atļautajām tradīcijām, tāpēc tajās koncentrējās visas latviešu alkas pēc nacionalitātes un individualitātes. Pateicoties tam, arī šobrīd latviešu kāzu grafiskais un vizuālais noformējums piedzīvo radošu uzplaukumu, ir individuāls un saglabā vēsturiskas tradīcijas un vērtības.

European wedding traditions have developed on an unitary basis of history and traditions. Indisputably, individual territory historical destinies have affected also wedding visual decoration traditions in these territories. Western Europe lost its individuality; decorations became industrial like, the same was applied for everyone. The special status of Latvia within second half of 20-century affected the fact that wedding visual decoration traditions experienced renaissance. In this period, weddings was one of the allowed traditional events by the political authorities, that is why all Latvian desires for nationality and individuality were concentrated in them. Due to that, also today Latvian wedding visual decorations is experiencing creative growth, is individual and preserve historical traditions and values.
Graphical Stylistics Traditions In Latvian Weddings During Second Half of 20th Century
Keywords: Mākslas zinātne; Grafiskā stilistika; Kāzas; Tradīcijas; Ielūgums; Simbolika