Politiskā situācija Kongo Demokrātiskajā Republikā (1997.-2008.) - Marsons, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba nosaukums ir „Politiskā situācija Kongo Demokrātiskajā Republikā (1997-2008.). Darbā tiek akcentēta politiskā situācija Kongo Demokrātiskajā Republikā (turpmāk: KDR) prezidenta Lorēna Kabilas (1997-2001) un viņa dēla Žozefa Kabilas (2001-2008) pirmajā valdīšanas laikā, sniedzot ieskatu kaimiņvalstu, Rietumvalstu un ANO dalībā KDR notiekošajos procesos. Darba pirmajā nodaļā tiek aplūkotas Kongo Republikas/Zairas izveidošanās pirmajā demokrātijas posmā,un tās sagrāve. Apakšnodaļās pārskats par Mobutu Sesse Seko(1965-1996) režīma iezīmēm Otrajā nodaļā tiek pētīts laikaposms Kongo Demokrātiskajā Republikā pēc Lorēna Kabilas nākšanas pie varas,nozīmīgākie iekšpolitiskie un ārpolitiskie aspekti,karadarbība Kivu provincē un Rietumvalstu lomas paaugstināšanos miera procesā. Trešajā nodaļā apskatīts Džozefa Kabilas pirmais prezidentūras laiks KDR.Uzmanība pievērsta ANO un ES miera misijām un Baskongo reģiona problemātikai.

The name of the thesis is “Political situation in Democratic Republic of Congo in 1997-2008. The emphasis of work is on the political situation in Democratic Republic of Congo (further: DRC) during the presidency of Laurent-Desire Kabila (1997-2001) and his son’s Joseph Kabila (2001-2008) first presidency term, giving an overview of neighbouring country, Western country and United Nations involvement in DRC internal processes. The first chapter of thesis looks at DRC/Zaïre development in first span of democracy and its destruction. Subchapters overview the regime of Mobutu Sesse Seko (1965-1996) Second chapter explores the time period after Laurent Kabila became president, most important internal and external aspects, warfare in Kivu province and the advancement of Western country role in peace process. Third chapter looks at the first term of presidency of Joseph Kabila in DRC. Attention is put on United Nations and European Union peace missions and Bas-Congo region problems.
Political situation in Democratic Republik of Congo (1997-2008)
Keywords: Vēsture